Hlavní obsah

Za vraždu muže z ochranky obchodu dostal bezdomovec 18 let

Právo, Jana Pechová
Jihlava
Aktualizováno

Na 18 let za mříže poslal ve čtvrtek soud Pavola Turtáka, který letos v únoru připravil o život člena ostrahy třebíčského supermarketu. Žalobce Ivan Hrazdira, který požadoval pro nevypočitatelného opilce po odpykání trestu doživotní pobyt v detenčním ústavu, se k rozsudku nevyjádřil.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Pavel Turák dostal za vraždu 18 let.

Článek

Drama před zraky nakupujících se odehrálo ve čtvrtek 18. února před osmou hodinou večer v jednom z třebíčských obchodních domů. 68letý pobuda obtěžující zákazníky si kvůli opakovanému vykázání z obchodu zákeřně vybil vztek na o pět let mladším pracovníkovi ochranky. Ten na následky pobodání nožem ještě téhož dne zemřel.

Zdání vetchého starce

Subtilní Turták v doprovodu vězeňské stráže působil v soudní síni jako vetchý stařeček, který by nedokázal ublížit ani mouše. Špatně artikuloval, mluvil tiše a neustále opakoval - zabil jsem nevinného člověka, je mi to líto, nic si nepamatuji, byl jsem opilý. V závěru líčení se dokonce oháněl Ježíšem Kristem a tvrdil, že si na zemi svůj trest za špatný čin odpyká, aby mohl v nebi kralovat.

Znalecké posudky z oboru psychiatrie a psychologie se ale shodly - tento člověk je na svobodě pro společnost trvale nebezpečný a rozhodně netrpí ani ztrátou paměti a ani není psychicky nemocný, jak se snaží předstírat.

„Protialkoholní léčba v tomto případě nemá smysl,“ upozornil například znalec - psychiatr Josef Svatoň, že Turták je jedincem bez zábran, který necítí potřebu měnit svůj způsob života.

A pestrý trestní rejstřík dával zapravdu i dalším posudkům. Před soudem stál pobuda během svého života dvacetkrát a v roce 1989 měl pobýt čtyři roky ve vězení za těžké ublížení na zdraví. Čin proběhl rovněž v alkoholickém opojení a i tehdy Turták tvrdil, že byl opilý a na nic si nepamatuje.

Předsedu senátu jihlavské pobočky brněnského krajského soudu Miroslava Nováka však jeho výpověď nepřesvědčila. Všechny indicie totiž směřovaly k tomu, že útok nebyl zkratkovitým jednáním na bezprostřední podnět a ani alkohol nemohl být spouštěčem takového kroku.

Brutální útok rybičkou

Bezdomovec si totiž sám dotyčného přivolal, vytáhl na něj zavírací nůž už otevřený a připravený k napadení, a to s časovou prodlevou, aniž by sám čelil byť jen slovnímu útoku. Důkazům navíc korunoval výsledek pitvy, který potvrdil, že vcelku zdravý hlídač zemřel na následky krvácivého šoku.

Pobuda mu obyčejnou ‚rybičkou‘ zasadil několik ran, přičemž fatální se ukázalo přetnutí tepny na pravé straně hrudníku, což ve srovnání s použitým nástrojem hovoří o značné brutalitě a odhodlání zabít.

Pro doživotní detenci nejsou splněny podmínky

O nemožnosti Turtákovy resocializace se zmínila i znalkyně psycholožka Dana Hrstková a státní zástupce Hrazdira tak navrhnul - v případě, že obžalovaný se vzhledem k věku dočká konce trestu - jeho doživotní izolaci v detenčním ústavu.

Tomu však soud nevyhověl se zdůvodněním, že nebyly pro uložení takového opatření splněny zákonné podmínky. Litera zákona totiž prý požaduje opakované spáchání zvlášť závažného zločinu, případně spáchaného ve stavu nepříčetnosti. Žalobce se tak k rozsudku nevyjádřil a má osm dní na písemné odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám