Hlavní obsah

U soudu pokračuje líčení se žháři projekcí videozáznamu z místa činu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě se ve středu dopoledne po dvoutýdenní přestávce začal znovu zabývat kauzou žhářského útoku ve Vítkově. Na programu jednání je promítání videozáznamu policie z ohledání místa činu. Dále soud v následujících dnech vyslechne ještě několik svědků a přehraje policejní odposlechy pořízené po útoku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Článek

V úvodu soudního jednání s Davidem Vaculíkem, Jaromírem Lukešem, Václavem Cojocaru a Ivo Müllerem předala státní zástupkyně soudu několik listinných důkazů a požádala ho, aby je dodatečně zařadil do spisu. Jde o kalendáře zajištěné u obžalovaných,  ve kterých měli žháři vyznačena výročí spojená s neonacistickým hnutím.

Následně zmocněnec poškozených požádal soud, aby jako důkaz u soudu použil i záznam obsahu počítače, zabaveného u obžalovaného Vaculíka. Z údajů v počítači údajně vyplývá, že získal návod k provedení akce na internetu.

Ve čtvrt na deset začalo u soudu promítání videozáznamu z ohledání místa činu, který je údajně dlouhý čtyři hodiny. Soud ale pustil jen zkrácený, zhruba půlhodinový sestřih tohoto videozáznamu. To se nelíbilo některým obhájcům.

„Tento důkaz by měl být u soudu proveden v podobě, v jaké byl pořízen,“ řekl obhájce Vaculíka Petr Kausta. Státní zástupkyně na to reagovala tím, že ohledání místa činu pochopitelně trvá mnoho hodin a videozáznam má být u soudu použit jen jako obrazový dokument situace na místě činu. Soud dále přečetl policejní protokoly z ohledání místa činu a prohlédl si pořízenou fotodokumentaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám