Hlavní obsah

Policista korupčník sahá po zlatém padáku

Právo, Patrik Biskup
Praha

Zlatý padák má znovu na dosah dnes již bývalý vedoucí policejního oddělení v jedné z pražských čtvrtí, který se nedávno u soudu přiznal, že prodával informace pořízené z interní databáze. Už to vypadalo, že na výsluhu může zapomenout. Teď se ale karta obrátila.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Osmačtyřicetiletý důstojník odešel v květnu do civilu na vlastní žádost poté, kdy soud mu v korupční kauze sice přiřkl protiprávní jednání, ale pro jeho pouze nepatrnou společenskou nebezpečnost policistu současně zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku.

Záležitost soud pak postoupil ke kázeňskému vyřízení v rámci policie. K tomu už nedošlo, neboť policista požádal o uvolnění ze služebního poměru a jeho nadřízený mu vyhověl.

Cestu k několikamiliónové výsluze mu ale vzápětí zavřelo nové trestní stíhání. Jenže to už zase od minulého týdne neplatí. Městské státní zastupitelství v Praze (MSZ) totiž obvinění zrušilo. Teď už nic nebrání tomu, aby expolicista dostal vyplacené všechny náležitosti. Odchodné v podobě šesti měsíčních platů a k tomu výsluha každý měsíc až do důchodu dělá celkem sumu kolem tří miliónů korun.

Museli vracet prémie

„Dozorový státní zástupce shledal ve vydaném usnesení o zahájení trestního stíhání formální nedostatky,“ řekla v úterý Právu mluvčí MSZ Štěpánka Zenklová. Podle informací Práva je bývalý policejní šéf vyšetřován pro podezření, že čachroval s penězi určenými na odměny. Konkrétně mělo jít o to, že některým vybraným podřízeným přiděloval vysoké prémie, ale ti mu museli část peněz vracet. Poté, co mu státní zástupce sdělil obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele a podvodu, policistům vše doplatil.

O to, že policista v prvním případě unikl trestu, se zasloužil právě státní zástupce z MSZ, které zrušilo i jeho nové trestní stíhání. Ten si totiž proti zprošťujícímu verdiktu soudu nedal žádný opravný prostředek. Přitom ještě v plamenné závěrečné řeči poukazoval na to, že korupce u policie je to největší zlo, které musí být exemplárně potrestáno. Druhým dechem pak striktně požadoval pro obžalovaného trest vězení a několikaletý zákaz práce u policie a dalších ozbrojených složek.

„Na chodbě se mi to rozleželo v hlavě. I kdybych si podal stížnost, tak by ji městský soud stejně zamítl. Řízení by se zbytečně protahovalo a takhle může být policista potrestán alespoň kázeňsky,“ reagoval tehdy státní zástupce Vladislav Stahl na dotaz Práva, proč během pár desítek minut zcela změnil názor.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám