Hlavní obsah

Policie obvinila v kauze Rathova exnáměstka tři zaměstnance finančního úřadu

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Protikorupční policie minulý týden obvinila tři pracovníky Finančního úřadu v Praze, kteří podle ní za poskytnutí různých výhod a služeb kryli daňové delikty několika firem spojených s bývalým investičním náměstkem středočeských krajských nemocnic Filipem Bušinou a jeho obchodním partnerem Davidem Belousem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Filip Bušina na archivním snímku z doby, kdy reprezentoval ČR v boxu.

Článek

Někdejší blízký spolupracovník středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD) Bušina, Belous a dalších šest lidí už rok čelí obvinění kvůli třísetmiliónovému krácení daně.

Mezi nově obviněnými lidmi je někdejší zástupce ředitele Finančního ředitelství v Praze Jaromír Svoboda, kterého policisté před týdnem obvinili z přijímání úplatku a zneužití pravomoci veřejného činitele, což v úterý Právu potvrdil sám Svoboda i ředitel finančního úřadu Pavel Trnka.

Kromě nich detektivové rozšířili také obvinění Belouse, a navíc nově stíhají i dalšího podnikatele.

„Mohu potvrdit, že 8. června policie obvinila pět lidí v souvislosti s kauzou daňových úniků, kterou dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. Tři z obviněných jsou pracovníci finančních úřadů. Všichni si podali proti zahájení stíhání stížnost,“ řekla v úterý Právu mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Svobodovi hrozí nejpřísnější trest, pět až dvanáct let, ostatním tři roky až deset let vězení.

Mě osobně se to netýká, já jsem obviněn nebyl, takže se k tomu nebudu vyjadřovat. Podle mě to ale není ze strany policie úplně v pořádku.
Filip Bušina

Krytí pro čtrnáct firem

Policie podezřívá právě Belouse z toho, že nejméně od roku 2005 až do loňského června Svobodovi a jeho blízkým poskytoval či sliboval různé výhody, aby pro něj zařídil bezproblémový průběh daňové kontroly u nejméně čtrnácti různých firem.

Ty prý ovládali a řídili buď sám Belous či Bušina, nebo s nimi úzce spolupracovali. Šlo například o mediálně známé společnosti Stavby či Status, které v minulosti získaly řadu veřejných zakázek v rozsahu stovek miliónů korun ve Středočeském kraji a tamních nemocnicích, v nichž byl Bušina investičním náměstkem.

„Mě osobně se to netýká, já jsem obviněn nebyl, takže se k tomu nebudu vyjadřovat. Podle mě to ale není ze strany policie úplně v pořádku,“ uvedl Bušina.

Svoboda podle obvinění v několika případech zařídil prostřednictvím dalších dvou pracovníků finančního úřadu, aby v rámci vytýkacího řízení záměrně neprověřovali a přehlédli některé údajně fiktivní faktury.

Dotace na hokej, auto pro milenku

Belous za tuto pomoc podle policistů zajistil Svobodovi od jedné sázkové kanceláře dotace 1,5 miliónu korun pro hokejový klub HC Hvězda Praha, v němž tento úředník stále figuruje jako předseda kontrolní a revizní komise.

Já si myslím, že žádné výhody nebyly. S obviněním nesouhlasím.
obviněný Jaromír Svoboda

Další milión pak prý dostal hokejový HC Junior Mělník, v němž působil Svobodův syn. Belous navíc údajně sliboval Svobodovi dotace na stadión v Mělníku, k tomu prý zařídil příspěvek 300 tisíc pro volejbalový klub z Kladna.

Nejméně dvakrát pak dle obvinění poskytl stíhaný podnikatel finančnímu úředníkovi poukaz na ubytování zdarma v hotelu v Harrachově, dále mu prý slíbil nákup auta pro rodiče Svobodovy přítelkyně, která je rovněž vysokou úřednicí jednoho finančního úřadu.

Pro ni pak Belous údajně slíbil Svobodovi slevu na nákup bytu či zajištění práce se služebním autem její neteři. Úředník měl také údajně slíbeny akcie jedné firmy v hodnotě přes 15 miliónů korun.

Svoboda sice v úterý Právu své obvinění potvrdil, nicméně jakoukoli nezákonnou činnost odmítl.

„Já si myslím, že žádné výhody nebyly. S obviněním nesouhlasím,“ podotkl včera Svoboda, kterého už před rokem kvůli podezření ze spolupráce s obviněnými podnikateli sesadil šéf finančního ředitelství Trnka z funkce. Svoboda nyní působí jako řadový referent.

Advokát: Jsou  to nesmysly

Jeho advokát Marek Nespala k tomu doplnil, že tvrzení policie jsou nepodloženými logickými nesmysly. „Můj klient do daňového řízení nemohl z titulu své funkce žádným způsobem zasahovat,“ konstatoval Nespala.

Svoboda podle něj nezískal ani žádné peníze či výhody. „Klient nikdy nic neobdržel, z různých zdrojů sháněl dotace pro neziskové dětské kluby. Je to opravdu jako jedna paní povídala,“ komentoval text obvinění advokát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám