Hlavní obsah

Za znásilnění dívky před očima jejích rodičů dostal 12 let vězení

Praha

Za znásilnění sedmnáctileté dívky a pobodání jejího invalidního otce půjde Antonín Zigmund na 12 let do vězení. Rozhodl o tom v úterý Vrchní soud v Praze. V odvolacím jednání potvrdil výši trestu, který muži v dubnu uložil Krajský soud v Plzni.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Když vězeňská eskorta s Antonínem Zigmundem prošla kolem rodičů znásilněné dívky, roztřásla se jim kolena a neubránili se slzám.

Článek

Zigmund dívku znásilnil loni před očima jejích rodičů. Otce, který se snažil děvče zachránit, zranil kuchyňským nožem. Podle rozsudku se vedle znásilnění dopustil porušování domovní svobody a pokusu vraždy.

Úterní verdikt je pravomocný, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Případ se odehrál loni 29. října v Plzni. Zigmund se odpoledne potkal s dívkou, kterou znal od dětství, protože bydlela v sousedství. Pozval ji na pivo a lákal ji na večerní schůzku. Slíbila mu, že přijde, pokud ji otec pustí. Nakonec ale zůstala doma.

Alkoholem posilněný Zigmund pak v noci zazvonil u bytu dívčiny rodiny. Přes nesouhlas otce a jeho odpor vnikl dovnitř. Obyvatele bytu naprosto zaskočil, dívka a její matka už se ukládaly k spánku.

Rodičům nařídil sednout si na pohovku

Otce, který má omezenou pohyblivost těla a je spolu s manželkou v invalidním důchodu, Zigmund napadl, mlátil, kopal do zad a nohou. Dívce nařídil, aby si svlékla kalhotky, přitom jí hrozil zabitím otce. Oba rodiče pak pod pohrůžkou zabití přinutil, aby si v obývacím pokoji sedli na pohovku, a dívku před nimi znásilnil.

Otci, jemuž se v jednu chvíli podařilo vyběhnout na chodbu domu a volat o pomoc, zasadil celkem tři bodné rány dvaceticentimetrovým nožem, který našel v kuchyni. Útočník utekl ve chvíli, kdy přiběhli sousedé, kteří slyšeli otcův zoufalý křik.

Osmadvacetiletý Zigmund je podle znalců člověk s podprůměrným intelektem a agresivní sexuální úchylkou. Soudy mu proto uložily i léčbu v detenčním ústavu. Dívce, kterou znalci popsali jako bezelstné, dobromyslné, snadno manipulovatelné dítě se sníženými rozumovými schopnostmi, způsobil posttraumatickou stresovou poruchu, jež trvá dodnes.

Obžalovaný je zvlášť narušená osobnost a jeho pobyt na svobodě je zvlášť nebezpečný
soudkyně Jaroslava Maternová

Vyšetřovatelům Zigmund řekl, že si nic nepamatuje, byl prý opilý. Při dechové zkoušce u něj přístroj naměřil 1,77 promile alkoholu. V době spáchání činu byl v podmínce, v listopadu 2008 ho totiž propustili na čtyřletou zkušební dobu z věznice, kde si odpykával trest za dvě loupeže.

Zigmundův obhájce v úterý odvolacímu senátu soudkyně Jaroslavy Maternové navrhl, aby pokus vraždy překvalifikoval na ublížení na zdraví. Z dokazování prý totiž nevyplynulo, že by Zigmund jednal v úmyslu dívčina otce usmrtit. Právník také chtěl, aby senát přehodnotil uložení detence.

Vrchní soud mu ale nevyhověl a potvrdil původní rozsudek. Maternová upozornila, že Zigmund dostal trest na samé spodní hranici zákonné sazby, která činí 12 až 15 let. Podotkla, že muži hrozil i trest výjimečný. Odvolací soud však Zigmundovi nemohl trest zvýšit, protože proti plzeňskému prvoinstančnímu rozsudku se neodvolal státní zástupce, ale pouze Zigmund. V takových případech soudy nemohou zpřísňovat trest v neprospěch obžalovaného.

"Obžalovaný je zvlášť narušená osobnost a jeho pobyt na svobodě je zvlášť nebezpečný," odůvodnila Maternová to, proč soudy Zigmunda poslaly do detenčního ústavu pro sexuální devianty. Poukázala na to, že spáchal tři mimořádně závažné trestné činy, přičemž násilí, kterého se dopustil při první loupeži, postupně gradovalo. Neprojevil také žádné upřímné známky lítosti nebo sebekritického postoje, u loupeží se vinu snažil svalit na jiné lidi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám