Hlavní obsah

Na pražském stadiónu unikl čpavek, evakuována i škola

Právo, Novinky, ČTK, Petr Nový, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Stadión Hvězda v pražských Vokovicích musel být v úterý ráno spolu s přilehlou školou evakuován kvůli úniku čpavku. Podle hasičů skončil jeden člověk v péči přivolaných záchranářů. Únik se podařilo zastavit v jedenáct hodin dopoledne.

Článek

Příčinou úniku bylo podle řídícího hasičské směny Miloše Němce navrtání potrubí se čpavkem. "Dělník do něj ráno vyvrtal díru o průměru šest milimetrů," řekl Němec.

V nádrži bylo asi šest tun čpavku, díky včasnému zásahu už byla zrušena uzávěra okolí a děti se mohly vrátit do školy. Celkem jich bylo podle policie evakuováno 300.

Foto: Petr Janiš, Právo

Policie vyklidila okolí úniku čpavku.

Policie vyzvala obyvatele v okolních domech, aby nevětrali. V okolí stadiónu byly dopoledne vysoké koncentrace čpavku. Na místě zasahovaly od osmi hodin ráno tři jednotky hasičů, včetně chemických specialistů ve speciálních oblecích.

"Evakuace se týkala školy Na Dlouhém lánu a okruhu cca 50 metrů od stadiónu. Hlavní nádrž, ze které unikal čpavek, byla odstavena," řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Čpavek je využíván v chladicích zařízeních zimních stadiónů, při vdechnutí poškozuje sliznici.

Foto: Petr Janiš, Právo

Hasiči čistí jednoho z kolegů, kteří si museli kvůli úniku čpavku navléknout speciální ochranné kombinézy.

Úterní případ není ojedinělý, například loni v únoru hasiči zasahovali při úniku čpavku z chladicího zařízení zimního stadionu v Praze-Letňanech. Šlo tam ale jen o lokální únik, což hasiči vyřešili evakuací několika lidí ze stadionu a větráním. Nikdo nebyl zraněn.

Loni v dubnu unikl čpavek i z chladicího zařízení v plzeňském Prazdroji. Havárii se podařilo hasičům rychle zvládnout a obyvatelé ani životní prostředí ohroženi nebyli. Tentýž měsíc museli stejný problém řešit i v klatovských drůbežárnách, kde uniklo asi pět kilogramů čpavku z klimatizační jednotky. Ani v tomto případě nebyl údajně nikdo ohrožen.

Na jihu Moravy zaznamenali hasiči větší únik tohoto plynu v květnu 2007 na zimním stadionu ve Znojmě. Při události nebyl sice nikdo zraněn, muselo být ale uzavřeno okolí stadionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám