Hlavní obsah

Za smrt při nehodě budou poprvé v Česku odškodněni i prarodiče

– Brno

Brněnský soud dnes výrazně zvýšil odškodné pro pozůstalé po chlapci, který zahynul loni v březnu při nehodě na Prostějovsku. Poprvé v Česku přiznal odškodné za úmrtí osoby blízké i prarodičům. Viník nehody - devatenáctiletý Jakub Kubica bude muset podle dnešního verdiktu zaplatit rodině téměř 1,8 miliónu korun.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Podle předchozího rozsudku měl uhradit 480 000 korun. Nehoda se stala loni 17. března. Čtveřice mladíků se tehdy vydala na jízdu z Olomouce do Prostějova. Jeli nepřiměřenou rychlostí po vedlejších komunikacích. Snažili se předjet auta, která jela po sousední dálnici. Při jízdě scházelo několikrát jen málo k tomu, aby havarovali. Stalo se tak v Držovicích u Prostějova.

Řidič tam nezvládl předjíždění a v rychlosti přes 105 kilometrů v hodině narazil do sloupu. Jeden z jeho kamarádů na místě zemřel. Kubica za to dostal 15 měsíců vězení. Každému z rodičů mrtvého kamaráda pak musel vyplatit po 240 000 korunách, a to za citovou újmu, kterou usmrcením jejich syna způsobil.

Rodině se odškodné zdálo nízké. Podala žalobu na ochranu osobnosti. Každý z rodičů žádal po milionu korun, každý z prarodičů po čtvrt milionu. Soudce Michal Ryška dnes rozhodl, že každý z rodičů dostane kromě 240 000 Kč navíc po půl milionu a každý prarodič (v rodině jsou dvě babičky a dědeček) 100 000 korun. Odškodné je rozloženo do splátek. Hrazeny budou každoročně ke dni, kdy se nehoda stala.

Smrt měla devastující výsledek

"V tomto případě měla smrt chlapce pro celou rodinu devastující výsledek. Hoch byl s prarodiči téměř v denním kontaktu. Nemá sourozence a jeho rodiče dalšího potomka již mít nemohou," řekl Ryška. Připomněl, že občanský zákoník sice s vyplacením odškodného prarodičům za smrt osoby blízké vysloveně nepočítá, neznamená to ale, že nárok na ni nemají.

Soudce na straně jedné přiznal odškodné prarodičům a určil, že dosud vyplacené částky po 240 000 korun jsou nedostačující, na straně druhé ale úplnému požadavku žalobců nevyhověl.

Odůvodnil to tím, že oběť kolize nese na nehodě částečnou odpovědnost. Proti riskantní jízdě plné nebezpečných manévrů se totiž chlapec neohradil a nesnažil se tomuto jednání zamezit.

Kubica si již odpykává trest. Proti dnešnímu verdiktu si může podat odvolání k olomouckému vrchnímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám