Hlavní obsah

Turista se zřítil do údolí, vytahoval ho vrtulník s 60metrovým lanem

Právo, Aleš Honus

Komplikovaný, ale nakonec úspěšný zásah má za sebou posádka záchranářského vrtulníku z Ostravy, která ve čtvrtek odpoledne přiletěla na pomoc 74letému turistovi, který se zřítil ze srázu v údolí Bílé Opavy v Jeseníkách.

Článek

Vzhledem k hloubce lesnatého údolí museli záchranáři použít pro vytažení zraněného lano o délce 60 metrů, protože standardní třicetimetrové jim nestačilo. Zásah přitom komplikovaly poryvy silného větru.

Podle mluvčího záchranky Lukáš Humpla se muž pohyboval po turistické trase v horní části údolí, na kamenech ale uklouzl a padal asi patnáct metrů do hlubokého údolí řeky.

„Posádka nejprve krátce přistála na Ovčárně, kde proběhly poslední přípravy k náročnému zásahu. Záchranáři museli použít lana v celkové délce téměř šedesáti metrů, což je dvojnásobek běžně používané délky. Pro zajištění bezpečného zásahu bylo také nutno upravit hmotnost a stroj maximálně odlehčit,“ řekl Humpl.

Jeden ze záchranářů se po příletu nad místo události pomocí lanové techniky spustil na zem k pacientovi. „Muž byl při vědomí. Utrpěl však vážná a vícečetná poranění, a to v oblasti hlavy, hrudníku a páteře. V transportním vaku byl v podvěsu za dozoru záchranáře vyzvednut a přepraven na Ovčárnu,“ dodal mluvčí.

Dalším velmi obtížným okamžikem však bylo dosednutí na zem, které se provádí, zatímco vrtulník zůstává ve vzduchu na místem přistání. „Tato poslední fáze záchrany byla komplikována poryvy větru, které bránily šetrnému položení vaku s pacientem. Díky vysoké profesionalitě pilota a souhře celé posádky se nakonec podařilo bezpečně přistát,“ dodal s tím, že pacient byl hospitalizován v ostravské fakultní nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám