Hlavní obsah

Na Znojemsku havarovalo práškovací letadlo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znojmo

U Polánky na Znojemsku ve čtvrtek v poledne havarovalo při startu práškovací letadlo. Pilot stroje Z37-A Čmelák se lehce zranil.

Článek

"Práškovací letoun havaroval na poli při vzletu k postřiku porostu. Stroj ale podle svědků nenabral výšku, přední částí zavadil o terén, převrátil se koly vzhůru a zpět na kola," uvedl mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Stroj má poškozenou ocasní část, křídla a zlomily se držáky kol. Kabina letounu zůstala prakticky nepoškozena, pilot proto vyvázl jen s lehkým zraněním.

"Naštěstí tam šlo jen o lehké poranění v podobě drobných pohmožděnin a oděrek," řekl k události mluvčí jihomoravské zdravotní záchranné služby Radek Turín. Pilot byl převezen na chirurgické oddělení nemocnice v Ivančicích.

Čmelák havaroval i na Slovensku

Shodou okolností v týž den havarovalo letadlo stejného typu i na východě Slovenska u Jasenova, jeho pilot však takové štěstí neměl a při pádu stroje v kabině uhořel. Spolu s ním byli na palubě podle serveru tvnoviny.sk ještě další dva lidé, kteří tam však neměli co dělat. Práškovací letadlo není určeno k převozu osob.

„Muž a žena ve věku 36 let utrpěli při havárii povrchová zranění a popáleniny,“ uvedla Dominika Šulková, mluvčí operačního střediska Záchranné zdravotní služby. Letadlo havarovalo 500 metrů od plochy letiště. Příčiny nehody vyšetřuje policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám