Hlavní obsah

Student vysoké školy zaútočil nožem na muže, dostal 10 let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Na deset let poslal plzeňský krajský soud ve čtvrtek do vězení studenta třetího ročníku pedagogické fakulty, 24letého Antonína Šafáře za pokus vraždy. Podle verdiktu pobodal před plzeňským barem Kulička jednoho z hostů.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Antonín Šafář při příchodu do soudní síně.

Článek

Čin se stal loni 20. října kolem třetí hodiny ráno. V Riegerově ulici v opilosti řízl nožem do krku neznámého muže a způsobil mu těžké zranění.  Napadený přežil jen díky okamžité první pomoci svědků a následné operaci.

Šafář se obhajoval tím, že v baru, kde před tím popíjel, mu jiní hosté nadávali, že je buzerant a vyhrožovali mu zbitím. Vzhledem k opilosti měl ale tzv. paměťové okno, takže si průběh věcí přesně nepamatuje.

„Pak jsem byl před barem a někdo mi dal zezadu ruku na rameno. Bál jsem se, měl jsem strach z napadení, tak jsem sáhnul do tašky pro nůž a máchl rukou proti osobě, co stála za mnou... Pak si pamatuji, že jsem ležel na zemi a přijela policie. Nechtěl jsem nikoho zabít,“ vypověděl před soudem.

Stíhaní rodiče a problémy ve škole

Připustil, že občas hodně pil kvůli problémům ve škole i doma. Jeho rodiče byli donedávna stíháni a souzeni pro pokus vraždy na mladíkovi, jehož si přizvali ke svým sexuálním hrátkám.

„Nebylo prokázané, že v baru zazněly vyhrůžky na adresu žalovaného, také poškozený popřel, že by došlo k fyzickému kontaktu s ním, takže obhajobu žalovaného lze odmítnout. Vzhledem k opilosti, kterou si žalovaný přivodil sám, byly jeho ovládací schopnosti sice mírně sníženy, rozpoznávací ale nikoliv. Soud přihlédl k jeho dosavadní bezúhonnosti a uložil mu trest při spodní hranici trestní sazby, navíc do věznice s mírnějším režimem,“ uvedla v odůvodnění předsedkyně senátu Ivana Růžičková.

Rozsudek zatím není pravomocný, neboť Šafář se na místě odvolal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám