Hlavní obsah

Hrůzný čin tajili osm let, nyní promluvila studna

Právo, Jana Pechová
Jihlava
Aktualizováno

Mlčení o hrůzném činu ukončili po osmi letech policisté z Vysočiny. Recidivista, který pobodal známého a navzdory prosbám o pomoc jej vhodil do studny a nechal umřít, čeká v policejní cele na rozhodnutí o vzetí do vazby. Informoval o tom šéf vyšetřování Michal Laška.

Článek

Stíhání 55letého invalidního důchodce z Pacovska oficiálně začalo ve středu, když v úterý 8. června pachatele zadržela zásahová jednotka.

„Dotyčný měl 11. listopadu 2002 v rodinném domku v Pacově ubodat 36letého bratrance. Pak ho vytáhl na dvůr, ještě živého a volajícího o pomoc ho vhodil do studny a zavřel nad ním betonový kryt,“ popsal vyšetřovatel.

Za bezmocným mužem naházel různé předměty

Vzápětí za uvězněným mužem nalétaly do studně ještě nejrůznější předměty z domu i okolí, takže propracovávání se k hrůznému nálezu trvalo hasičům a specializovaným potápěčům toto úterý šest hodin.

Pětimetrová studna se stala téměř dokonalým úkrytem. Do rysky zhruba půldruhého metru pod povrchem stála voda, kterou nikdo nepoužíval. Kdysi sloužila na zalévání zahrady, od inkriminovaného okamžiku však stála bez povšimnutí.

„Pachatel se krátce po činu odstěhoval do sousední vesnice a dům zůstal dalších několik let prázdný. Od roku 2006, kdy dostal nového majitele, probíhají v objektu rekonstrukční práce,“ uvedl Laška.

Pod tlakem hrozeb, včetně té, že se dočká stejného konce, však po celou dobu o činu mlčela.
vyšetřovatel

Na stopu činu přivedl policisty souběh dvou pátracích linií. Jednak pátrání po muži, kterého od 11. listopadu 2002 postrádala jeho matka, a také informace o tom, že si jeho povedený příbuzný, opakovaně trestně stíhaný pro majetkovou i násilnou trestnou činnost, pustil někde pusu na špacír. Kriminalisté pak přitlačili na možného svědka, který pod tíhou důkazů musel po osmi letech s pravdou ven.

„Jedná se o osobu, která byla přímým svědkem celé události, pod tlakem hrozeb, včetně té, že se dočká stejného konce, však po celou dobu o činu mlčela,“ uvedl Michal Laška. Odmítl přitom potvrdit či vyvrátit spekulaci, že se jednalo o družku obviněného. Zmínil pouze, že zatím tuto osobu kriminalisté pro podíl na vraždě nevyšetřují, alternativa však zůstává otevřená.

Důvodem k činu, za který se vrah může ocitnout za mřížemi až do konce života, byla žárlivost v kombinaci s alkoholem. V osudový moment se totiž muži sešli v domku opilí, když předtím popíjeli nezávisle na sobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám