Hlavní obsah

Za únos právníka uložil soud podmíněné tresty

– Praha

Za únos právníka z letošního ledna uložil v pondělí Obvodní soud pro Prahu 8 Romanu Blažovi, Lukáši Svobodovi a Jaroslavu Filovi každému tříletý trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Otec Romana Blaže Jiří dostal dvouletý trest vězení s čtyřletým podmíněným odkladem. Podle soudu se dopustili vydírání spáchaného v organizované skupině a se zbraní.

Článek

Unesený zastupoval muže, který u rodiny Blažů vymáhal pohledávku ve výši 1,2 miliónu korun. Muži se podle verdiktu snažili vynutit si dohodu, aby mohli zaplatit menší obnos.

Čtveřice má právníkovi na náhradě škody zaplatit 16 000 korun, advokát přitom požadoval skoro 115 000 korun. Rozsudek je nepravomocný. Obžalovaní, státní zástupkyně i Sigmund si ponechali lhůty na případné podání odvolání.

"Vina obžalovaných byla jednoznačně prokázána," uvedla předsedkyně prvoinstančního senátu Iva Diepoltová s tím, že čtveřici usvědčuje především výpověď uneseného muže. "Já su spokojený," řekl novinářům Jiří Blaž. Naopak zmocněnec uneseného Adam Sigmund označil tresty za mírné.

Podle verdiktu hrozil Roman Blaž unesenému advokátovi smrtí nebo těžkou újmou na zdraví už necelý týden před činem, a to po telefonu. Blaž prý po advokátovi chtěl, aby se klient spokojil s částkou do 850 000 korun.

Unesli ho, když šel do práce

Když šel advokát ráno 12. ledna do práce, oslovili ho podle nepravomocného rozsudku na křižovatce v Praze 8 Roman Blaž se Svobodou a vyzvali ho, aby šel s nimi. Blaž mu prý na zastrašení ukázal revolver, spoutali mu ruce za zády a donutili ho usednout mezi ně na zadní sedadlo přistaveného auta, které řídil Fila.

Muži právníkovi podle obvodního soudu stáhli přes oči čepici a přiměli ho sklonit hlavu mezi kolena, takže neviděl, kam ho vezou. Do vozu později na místo spolujezdce přistoupil i Blaž senior. Vůz podle verdiktu zastavil u Vltavy, kde muži vyvlekli advokáta ven a kladli mu různé otázky. Jiří Blaž mu údajně vyhrožoval, že ho hodí svázaného do Vltavy, další muž prý mluvil o prostřelení kolena. Roman Blaž se Svobodou jej poté podle rozsudku přinutili nastoupit do kufru auta a odjeli.

Cestou se ho prý ptali na jeho přítelkyni a říkali mu, že si s ní "pohrají". Vůz však začala sledovat policejní hlídka na základě telefonátu náhodného svědka, který si z okna povšiml podezřelého počínání čtveřice u řeky. Pronásledované auto pak havarovalo v ulici Pod Čimickým hájem v Praze 8 a všichni čtyři z místa utekli. Policisté je o den později zadrželi v Brně.

Tresty na spodní hranici sazby

Jiří Blaž měl podle státní zástupkyně dostat podmíněný trest na spodní hranici trestní sazby. Pro jeho syna Romana, Svobodu a Filu navrhovala buď nepodmíněný trest vězení v dolní polovině trestní sazby nebo podmíněný trest s maximální možnou výměrou.

Podle obhájců Svobody a Fily měl prvoinstanční senát jejich klienty obžaloby zprostit. Tvrdili, že se dvojice ke všemu dostala pouze náhodou a nijak se do únosu nezapojovala. Advokáti Romana a Jiřího Blaže navrhovali, aby soud oba obžaloby zprostil, nebo jednání kvalifikoval jako omezování osobní svobody a uložil jim podmíněné tresty.

Roman Blaž se Svobodou před soudem dříve uvedli, že v lednu jeli do Prahy kvůli tomu, aby se tam pokusili najít práci. Vezl je tam kamarád Fila. Blaž starší se k nim prý přidal, protože chtěl v hlavním městě navštívit bratra. Únos právníka údajně dopředu neplánovali, pouze náhodně projížděli kolem jeho bydliště a rozhodli se, že si s mužem promluví. Nepopírají, že ho naložili do auta a jezdili s ním po ulicích, zároveň ale důrazně odmítají, že by mu vyhrožovali.

Soud jim ale neuvěřil, podle Diepoltové byly jejich výpovědi účelové. Za nelogické označila například to, že by při cestě za prací nebo za příbuzným s sebou muži brali pouta a zbraně. "Je zcela jednoznačné, že na daném jednání byli dohodnuti všichni čtyři obžalovaní," řekla Diepoltová.

Věřitel navyšoval dlužnou částku

K vymáhanému dluhu Jiří a Roman Blažovi vypověděli, že si Blaž starší s manželkou v minulosti půjčili 450 000 korun, protože potřebovali splatit jiné úvěry a půjčku zajistili svým domem. Firma potom dlužnou částku stále navyšovala až na 1,2 miliónu. Pohledávku pak odkoupil klient uneseného právníka, a když se s Blažovými nedohodl na jejím splacení, nechal na dům vyhlásit dražbu. To byl podle soudu také motiv činu.

U Jiřího Blaže soud přihlédl k tomu, že dosud nebyl trestán. Svoboda se činu podle verdiktu dopustil ve zkušební době podmíněného odsouzení, Roman Blaž a Fila zase poté, co je jiný soud nepravomocně uznal vinnými z padělání peněz. Prvoinstanční senát podle Diepoltové u trojice uvažoval i o nepodmíněných trestech, přihlédl ale k motivu. "Pokud jde o Romana Blaže a Jiřího Blaže, ztráceli v podstatě střechu nad hlavou," řekla soudkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám