Hlavní obsah

Policejní šéf, který vynášel informace, chtěl utéct do civilu se zlatým padákem

Právo, Patrik Biskup

Na zlatý padák v podobě mnohatisícové výsluhy bude muset zatím zapomenout dnes již bývalý vedoucí policejního oddělení v jedné z pražských čtvrtí, souzený nedávno v korupční aféře.

Foto: Novinky

Článek

Minulý měsíc odešel do civilu na vlastní žádost poté, kdy soud mu v kauze vynášení informací sice přiřkl protiprávní jednání, ale pro jeho pouze nepatrnou společenskou nebezpečnost policistu současně zprostil obžaloby ze zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku.

Státní zástupce ho nyní obvinil z úmyslného trestného činu, což je důvodem k tomu, aby mu bylo pozastaveno vyplacení peněz. Pokud totiž bude pravomocně odsouzen, nemá na výsluhu nárok. „Proplacení náhrad mu ale bylo pozastaveno vzhledem k tomu, že státní zastupitelství zahájilo nové trestní řízení,“ informoval Právo jeho nadřízený.

Osmačtyřicetiletý muž ukončil kariéru policisty poté, co v dubnu vyšlo u soudu najevo, že pro své známé zjišťoval důvěrné informace z interní databáze ministerstva vnitra a za to si nechal od nich platit. Při hlavním líčení to i přiznal.

Přesto tehdy jednací síň opustil bez trestního postihu, když soud celou záležitost postoupil ke kázeňskému vyřízení v rámci policie.

Šlo o odměny?

Žalobce nyní expolicistu viní ze dvou trestných činů. „Je podezřelý ze zneužití pravomoci veřejného činitele a podvodu,“ potvrdila v úterý Právu Šárka Pokorná z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1. Konkrétnější však být nechtěla. „Obviněný si podal proti usnesení o zahájení trestního stíhání stížnost, o které rozhoduje městské státní zastupitelství,“ dodala. Podle informací Práva by se mělo jednat o čachry s penězi určenými na odměny policistům.

O to, že muž v prvním případě unikl trestu, se paradoxně zasloužil právě státní zástupce. Ten si totiž proti rozhodnutí soudu nedal žádný opravný prostředek. Přitom ještě v plamenné závěrečné řeči poukazoval na to, že korupce u policie je to největší zlo, které musí být exemplárně potrestáno. Druhým dechem pak striktně požadoval pro obžalovaného trest vězení a několikaletý zákaz práce u policie a dalších ozbrojených složek.

„Na chodbě se mi to rozleželo v hlavě. I kdybych si podal stížnost, tak by ji městský soud stejně zamítl. Řízení by se zbytečně protahovalo a takhle může být policista potrestán alespoň kázeňsky,“ reagoval tehdy státní zástupce Vladislav Stahl na dotaz Práva, proč během pár desítek minut zcela změnil názor.

Expolicista, který sloužil také u bývalého pohotovostního pluku SNB, to dotáhl do hodnosti kapitána. Údaje z databází prodával dvěma důstojníkům bývalé Státní bezpečnosti a svému dřívějšímu kolegovi, kteří se živí především mimosoudním vymáháním pohledávek. Podle svých slov to bral jako pomoc kamarádům a peníze, co si od nich bral, prý šly do fotbalového klubu, pro který sháněl finanční prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám