Hlavní obsah

Studenti z Frýdku-Místku chtěli platit ofocenými tisícovkami

Právo, Aleš Honus
Frýdek-Místek

Z padělání tisícikorunových bankovek obvinili severomoravští kriminalisté pětici mladých lidí z Frýdecko-Místecka. Tři z členů skupiny, z toho jedna dívka, dosud nejsou plnoletí. Skupina čelí obvinění z trestného činu padělání a pozměnění peněz.

Foto: Novinky

Mládež kopírovala tisícikoruny

Článek

„Z obviněných pěti osob jsou dva mladíci starší osmnácti let, další dva jsou ve věku 17 let a stíhaná je také sedmnáctiletá studentka střední školy,“ řekl v úterý novinářům ostravský kriminalista Jiří Jícha.

Na počátku odhalení skupiny bylo trestní oznámení prodavačky, která v obchodě zadržela mladíka, jenž se pokoušel zaplatit padělanou tisícovkou.

Dívka tisícikorunu naskenovala doma na multifunkčním zařízení a vytiskla ji celkem 23krát
kriminalistka

„Při výslechu doznal, že věděl, že jde o padělek. Řekl nám také, kdo mu ten padělek předal. Velice rychle jsme se tak dostali na další čtyři mladíky a jednu dívku. Udělali to z mladické nerozvážnosti,“ řekla kriminalistka Martina Smetanová s tím, že chlapci údajně potřebovali peníze na poker.

Dodala, že tisícikorunu dívce zapůjčila matka, které řekla, že ve škole dělají nějakou práci o Františku Palackém a potřebuje tedy jeho podobiznu.

„Dívka tisícikorunu naskenovala doma na multifunkčním zařízení a vytiskla ji celkem 23krát,“ řekla Smetanová. Padělky pak předala dalšímu sedmnáctiletému mladíkovi.

Chlubil se peněženkou plnou tisícovek

„Ten si vzal bankovky do baru ve Frýdku-Místku, kde se chlubil, že má plnou peněženku tisícovek,“ dodala kriminalistka s tím, že část bankovek pak rozdal svým kamarádům a někteří se jimi pokoušeli i platit.

Mladíci, kteří bankovky pouze přechovávali, nemají podle policistů vůbec právní povědomí, že i pouhé přechovávání je trestně stíháno. „Mladí lidé si vůbec neuvědomují, jaká je pro tyto případy stanovená trestní sazba, která je až osm let. Navíc trestným činem je i neoznámení výroby padělků,“ doplnil Jícha.

Severomoravská policie zaznamenala v letošním roce vysoký nárůst počtu padělaných bankovek, a to o bezmála čtyřicet procent. Nejčastější výskyt je podle policistů u bankovek v hodnotě pěti stovek a méně.

„Takové bankovky neprocházejí tak pečlivou vizuální kontrolou jako u bankovek vyšších hodnot,“ řekl Válek.

Letos policie v Moravskoslezském kraji odhalila 36 padělatelů peněz, z toho 17 pachatelů bylo mladistvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám