Hlavní obsah

I po útoku ve Vítkově chodili žháři demonstrovat proti zlořádům světa

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Čtením listinných důkazů a výslechem jednoho svědka pokračovalo v pondělí v Ostravě hlavní líčení se čtyřmi extremisty, obžalovanými z loňského žhářského útoku ve Vítkově. U soudu zazněly mimo jiné informace z policejního spisu o účasti obžalovaných na akcích ultrapravicových radikálů i na demonstracích Dělnické strany.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Lukeš u soudu

Článek

Ze soudního spisu, z nějž soudce Miloslav Studnička četl, vyplývá mimo jiné, že všichni obžalovaní se pravidelně těchto akcí účastnili a byli kvůli nim ochotni cestovat i stovky kilometrů.

V pouličních protestech přitom nikdo z obžalovaných nepřestal ani po žhářském útoku. Zatímco dvouletá Natálka v nemocnici bojovala o svůj život a policie hledala důkazy proti žhářům, ti ve stejnou dobu postupně v různém složení demonstrovali proti údajným zlořádům současného světa.

Vazby na Dělnickou stranu

Lukeš se tak podle informací policie účastnil například oslav 1. máje, které pořádala Dělnická strana v Brně a za kterou byli čtyři představitelé strany v čele s Tomášem Vandasem nedávno odsouzeni k podmíněným trestům kvůli hanlivým projevům.

Loni v červnu se dokonce Lukeš a Vaculík, dva měsíce po vítkovském pogromu, účastnili v Ostravě protestního shromáždění proti věznění jiných neonacistů.

Z policejního spisu, jehož část u soudu zazněla, také vyplývá, že kriminalisté se snažili najít vazby jednotlivých obžalovaných na Dělnickou stranu. Díky tomu vyšlo najevo, že David Vaculík byl ve velmi úzkém telefonickém kontaktu s významným představitelem Dělnické strany v Olomouci Jiřím Švehlíkem.

Během deseti týdnů před žhářským útokem si podle policejních záznamů telefonovali celkem 27krát. Už v minulosti přitom média informovala o tom, že Vaculík Dělnickou stranu podporoval i finančně.

Vazby dalších tří obžalovaných na Dělnickou stranu se ale policii podle informací, které u soudu v pondělí zazněly, nepodařilo najít.

Hlavní líčení se čtyřmi neonacisty bylo v pondělí odročeno, pokračovat se bude 16. června, kdy se budou promítat například videozáznamy z ohledání místa činu a budou pokračovat výslechy několika svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám