Hlavní obsah

Záhadný sud na dně Orlíku, v němž může být tělo, hledá miniponorka

Právo, Radek Plavecký

Speciální dálkově řízená ponorka pomáhá policejním potápěčům pátrat na dně Orlické přehrady po záhadném sudu, v němž by mohlo být mrtvé tělo. Řekli o něm policii lidé, kteří se u kempu Popelíky na dohled samotné přehrady před jedenácti lety potápěli.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Přehrada Orlík

Článek

„Tehdy jeden z potápěčů našel sud, udělal do něj nožem díru a ze sudu podle něj začala vytékat šedivá zapáchající tekutina. Moc jasně nevysvětlil, proč sud znovu hodil do vody a vše oznámil se známými až teď, po jedenácti letech,“ řekla Právu mluvčí středočeské policie Soňa Budská.

Středočeští kriminalisté proto před několika dny začali po sudu pátrat, ale u hráze je hloubka a zatím se nedaří nic najít. [celá zpráva]

„V pátrání jsme pokračovali i v pátek, kolegové z Brna nám půjčili speciální ponorku, protože s naší technikou nejsme schopni se potápět do hloubky kolem čtyřiceti až padesáti metrů, jaká tady je,“ vysvětlovala Budská. Ponorka má na sobě kamery, díky nimž operátoři na břehu vidí, co na dně leží. Nic se ale ani po několikadenním pátrání nepodařilo najít.

Podle vyšetřovatele středočeské kriminálky Michala Mazánka nemá policie žádné indicie, že by ve zmiňovaném sudu mohlo být mrtvé tělo člověka. Kriminalisté vidí jen malou šanci na to, že by skutečně mohli něco závažného na dně přehrady objevit. Před několika dny vylovili sice dva kovové zaoblené úlomky, ale zda patří k hledanému sudu nebo jde o úplně jiný odpad, budou muset zjistit experti.

Sudy v Orlické přehradě nejsou pro kriminalisty ničím novým. V 90. letech na dně Orlické přehrady u Žďákovského mostu skončily ostatky zavražděných lidí zabalené do pletiva nebo umístěné do sudů. Za vraždy pěti lidí byli tehdy odsouzeni čtyři muži a jedna žena.

Reklama

Výběr článků

Načítám