Hlavní obsah

Pekelní andělé se sjíždějí do Prahy, policie jich už 30 zadržela

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už tři desítky členů motorkářského klubu Hells Angels (Pekelní andělé) skončily v těchto dnech v síti cizinecké policie. Motorkáři se do české metropole sjíždí v rámci celosvětového srazu, který probíhá v kempu Na Džbáně.

Článek

Sraz známého klubu se v Praze koná až do neděle, pražští policisté již od čtvrtka v této souvislosti zahájili dopravně bezpečnostní akci. Společně s policisty na akci dohlíží také pracovníci magistrátu, kteří mohou obratem zahájit přestupková řízení.

„Zadržení figurovali v evidenci nežádoucích lidí, policie je zadržela na různých místech Česka. Všichni se musí vrátit zpět za české hranice,“ řekla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Všichni zadržení jsou cizinci, dostali výjezdní příkaz, na kterém je určeno, do kdy musí Českou republiku opustit. Zpravidla se jedná o hodiny podle toho, jak daleko od hranic byli zadrženi.

Foto: Profimedia.cz

Hells Angels

Cestují v civilu a bez strojů letecky

Cizinecká policie také vyhledává příznivce motorkářského klanu na ruzyňském letišti. "Necestují s motorkami a nejsou nijak označeni. Už se nám podařilo odhalit 120 Pekelných andělů," doplnila Rendlová.

Pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová v pátek dopoledne uvedla, že v metropoli na koupališti Džbán je 150 motocyklů a 200 lidí. Další přijíždějí.

Pekelní andělé se scházejí každý rok v jiném evropském městě a členové klubu těmto setkáním přikládají velký význam. V Praze už jde o druhé setkání, poprvé tu byli v roce 2005. Jejich sraz začíná v pátek a sjedou se na pražské koupaliště Džbán. Kemp v areálu mají rezervovaný do neděle.

Pekelní andělé
První buňka Pekelných andělů vznikla 17. března 1948 v kalifornské Fontaně. Jméno Hells Angels odkazuje k 303. bombardovací letce, která bojovala za druhé světové války. Během padesátých let vznikaly další kluby, které se postupně propojily.
V současnosti existují kluby HAMC ve zhruba 30 státech včetně Česka. Kluby Hells Angels jsou izolovaným světem s vlastními nekompromisními zákony. V čele klubu stojí prezident a noví uchazeči o členství musí projít dlouhým přijímacím rituálem.
Kromě nádechu romantiky se však s Pekelnými anděly táhne i temná pověst kriminálního gangu spojeného především s drogami, vydíráním či obchodem se zbraněmi. Asi nejbrutálnější válku motorkářů zažila v polovině 90. let Skandinávie. Členové Hells Angels a konkurenčního gangu Bandidos (Bandité) po sobě dokonce stříleli protitankovými střelami a jejich boj o kontrolu nelegálního trhu s narkotiky si vyžádal více než deset lidských životů.
O zákazu motorkářských gangů Hells Angels a Bandidos v Německu nyní jednají zemští ministři vnitra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám