Hlavní obsah

Podpálili ho spolužáci, po škole chce odškodnění za šikanu

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Krajský soud v Plzni bude projednávat zřejmě vůbec první případ, kdy žák zažaloval školu kvůli šikaně. Devatenáctiletý Benedikt požaduje po Střední škole v Oselcích na Plzeňsku peníze jako satisfakci za prožité trauma a utrpení, které musel snášet od spolužáků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Nevraživost ze strany jeho vrstevníků vyvrcholila v březnu 2008, kdy jej během vyučování jeden ze spolužáků podpálil. Z vážného zranění se mladík zotavuje dodnes. Následky bude mít trvalé.

„Podal jsem k soudu žalobu na ochranu osobnosti a náhradu škody,“ řekl Právu advokát Jiří Štancl, který bude chlapce u soudu zastupovat. O podrobnostech ale hovořit nechtěl. Odmítl sdělit i částku, kterou jeho klient po škole požaduje. „To se dozvíte, až se začne soud žalobou zabývat,“ uvedl Štancl.

Hoch školu viní z toho, že k tragédii nemuselo vůbec dojít, kdyby řádně fungoval pedagogický dozor.

Spolužák škrtl zapalovačem

Ředitel školy Václav Bumbička nechtěl žalobu nijak komentovat. Na otázku, zda uvažuje například o mimosoudním vyrovnání, odpověděl, že celou věc nejspíš nechá na rozhodnutí soudu .„Jsme pojištěni. Pojišťovna bude spoluúčastník soudního řízení,“ dodal.

Ohnivé drama se odehrálo v hodině odborného výcviku. Při odmašťování a čištění pojezdu soustruhu na sebe Benedikt nešťastnou náhodou vylil kelímek s benzínem, jeho spolužák k němu přiběhl a škrtl zapalovačem. Hoch vzplál jako pochodeň. Přestože další spolužáci z něho hořící oděv hned strhali, utrpěl popáleniny druhého a třetího stupně na dvaceti procentech těla, a to hlavně na obličeji, rukou a hrudi. V té chvíli tam nikdo z učitelů nebyl.

S maskou na obličeji

V nemocnici zůstal popálený mladík několik týdnů. „Musel jsem ležet pořád rovně s rukama upevněnýma v držadlech jako Ježíš na kříži. Teď už jsem sice doma, ale nemůžu dělat skoro nic. Některé kožní transplantáty se špatně hojí, často to ještě krvácí.,“ řekl Právu hoch.

V nemocnici zůstal popálený mladík několik týdnů. „Musel jsem ležet pořád rovně s rukama upevněnýma v držadlech jako Ježíš na kříži. Teď už jsem sice doma, ale nemůžu dělat skoro nic. Některé kožní transplantáty se špatně hojí, často to ještě krvácí.,“ řekl Právu hoch. Je ve věku, kdy jeho vrstevníci prohánějí holky. „Na to můžu zapomenout. Bude ze mě zrůda. Přišel jsem o všechny kamarády. Mám přezdívku sklepní muž, protože nemůžu jít ani pořádně na světlo. Připadám si jako v domácím vězení. Celé dny koukám na televizi, je to k zbláznění. Vůbec nevím, jaká mě čeká budoucnost, co bude dál. Lékaři říkají, že musím být trpělivý,“ pokračoval s beznadějí v hlase.

Při procházkách venku musí na obličeji nosit speciální masku. Tvář si proto raději zahaluje šátkem. „Lidé to berou jako provokaci. Nedávno mu nějaká starší paní začala nadávat, proč se maskuje šátkem, jestli se náhodou nechystá někoho přepadnout nebo něco vyloupit,“ uvedla matka poškozeného.

Viník si už svůj trest odpykal. Za těžkou újmu na zdraví ho soud v prosinci 2008 poslal na sedm měsíců do vězení. „Obžalovaný nad svým jednáním neprojevil žádnou lítost,“ řekla při vyhlášení rozsudku soudkyně Drahomíra Regnerová. Podle znalců bude mít chlapec doživotní následky. U soudu tehdy nevypovídal, lékaři výslech nedoporučili s ohledem na jeho špatný psychický stav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám