Hlavní obsah

Chtěl se prostřílet z cely, soud potvrdil 13 let za pokus zavraždit policistu

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucký vrchní soud ve středu potvrdil třináctileté vězení pro Tomáše Gerlicha za to, že se loni pokusil v Rožnově pod Radhoštěm zavraždit policistu. Výši trestu vynesl původně v únoru krajský soud, proti jehož verdiktu se Gerlich odvolal.

Foto: Petr Marek, Právo

Tomáš Gerlich u olomouckého krajského soudu.

Článek

Gerlich na policistu střílel přímo na policejní služebně při pokusu o útěk z cely, ve které byl umístěn po předchozím zadržení. Policistu střely minuly a z šarvátky vyvázl téměř bez zranění.

Gerlich se loni 2. dubna na policii dostavil k výslechu, skončil ale v cele a hrozila mu vazba. Vymyslel tedy plán útěku a pod záminkou, že v jeho cele chybí toaletní papír, policistu přiměl, aby pootevřel dveře. Ty pak Gerlich prudce rozrazil, začal se s mužem prát a snažil se zmocnit jeho zbraně.

Policista útočníka držel zezadu za zápěstí, Gerlich přesto z pistole třikrát vystřelil - údajně se muži snažil zamířit na horní polovinu těla. Další náboj se ve zbrani zasekl. Gerlicha se podařilo odzbrojit a zajistit až s přispěním dalších dvou policistů, kteří přišli napadenému kolegovi na pomoc.

Útočník tvrdil, že policistu zabít nechtěl. Výstřely podle něj měly být pouze varovné, s cílem zajistit si tak cestu na svobodu. Žádal, aby se případ vrátil před krajský soud, odvolací soud mu ale nevyhověl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám