Hlavní obsah

Muž ubodal zloděje mačetou, dostal 10,5 roku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pokus o vyloupení novostavby v Ostravě – Hrabové skončil pro přistiženého zloděje smrtí. Mačetou ho ubodal pětatřicetiletý Vietnamec Tran Anh Tuan, kterému v úterý Nejvyšší soud (NS) v neveřejném zasedání odmítl dovolání. Muž tak stráví následujících 10,5 roku ve vězení za vraždu. Právu to potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

Článek

Událost se stala loni 21. března. Tuana zavolal jeho krajan, že se na pozemku u jeho rodinného domku pohybuje cizí člověk, zřejmě zloděj. Muž okamžitě skočil do auta a vyrazil svému příteli na pomoc. Po jeho příjezdu seděl už zloděj v přistavené dodávce a chystal se ujet, Tuan proto vytáhl mačetu a na zloděje zaútočil.

Pobodaný zloděj po útoku vyskočil z auta a dal se na útěk, jenže daleko se nedostal. Tuan se společně se svým kamarádem pustil do pronásledování, na prchajícího muže dokonce poštvali psa. Zloděje nakonec dostihli, a přestože ten už nekladl odpor a na cestě byla policie, Tuan ho zezadu ještě bodl mačetou. Muž o několik hodin později zemřel v nemocnici.

Byla to nutá obrana, hájil se

V dovolání Vietnamec tvrdil, že neměl v úmyslu zloděje zabít. „Poškozeného prý chtěl jen zadržet a předat policii. Nůž proti poškozenému použil jen proto, aby odvrátil jeho útok.

Tvrdí, že když poškozeného doběhl, obrátil se tento k němu a ohnal se proti němu předmětem, který držel v ruce. Přiznává, že zloděje bodl do hýždě, ale měl za to, že v těchto místech se nenacházejí žádné životně důležité orgány a že nemůže dojít k vážnějšímu zranění. Současně uvedl, že by jeho jednání mělo být posouzeno jako nutná obrana,“ uvedl z dovolání mluvčí Knötig.

NS ale Tuanovy námitky smetl ze stolu a dovolání odmítl s tím, že právo na spravedlivý proces není možno vykládat tak, že garantuje úspěch v řízení či zaručuje právo na rozhodnutí, jež odpovídá představám obviněného. Podle NS se soudy nižších stupňů se všemi námitkami obviněného beze zbytku vypořádaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám