Hlavní obsah

Bývalý manažer ČKA má jít na 5,5 roku do vězení kvůli ztracené půlmiliardě

Právo, Novinky, ČTK, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v úterý poslal na pět a půl roku do vězení bývalého manažera České konsolidační agentury (ČKA) Jana Šika za porušení povinností při správě cizího majetku v případu ztracených 500 miliónů korun. Uprchlý podnikatel Miloš Skořepa, který finance údajně použil na své soukromé aktivity, dostal za podvod trest osm a půl roku.

Článek

Půlmiliarda zmizela z účtů dceřiné firmy ČKA, společnosti Galileo Real. Bývalý manažer Šik dal před více než pěti lety písemný souhlas k vyvedení peněz na švýcarské konto. Později to odůvodnil tím, že je chtěl v zahraničí zhodnotit. Částka údajně nakonec skončila na soukromém účtu a majitel konta Skořepa je podle obžaloby použil pro své potřeby.

Účet byl veden u jedné z největších bank na světě, švýcarské United Bank of Switzerland (UBS). Banka na základě dohody s vládou vrátila ČR 404 miliónů korun. Zbylých 96 miliónů mají podle rozsudku Šik se Skořepou zaplatit poškozené firmě Galileo Real.

Podnikatel Skořepa byl odsouzen jako uprchlý. Loni v lednu byl zadržen ve Spojených arabských emirátech, později byl ale propuštěn na kauci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám