Hlavní obsah

Drtivá většina kradených věcí se prodává přes internet

Právo, Radim Vaculík

Doba, kdy policie našla většinu kradeného zboží především v bazarech či jiných kamenných obchodem, je dávno pryč. V současnosti zloději či překupníci prodávají odcizené věci téměř výhradně na internetu přes různé inzertní servery či bazary a také často přes aukce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Je fakt, že asi osmdesát až devadesát procent kradeného spotřebního zboží končí na internetu. Jde především o elektroniku, hlavně o LCD televizory, také o menší stroje jako sekačky, o mobilní telefony, horská kola, motocykly či náhradní díly z kradených aut,“ řekl Právu vedoucí odboru obecné kriminality na policejním prezidiu Václav Staněk.

Naopak kradené zlato či starožitnosti nebo celá auta zatím na internetu podle něj neprorazily.

Šance na dopadení pachatelů mizivá

Policie přiznává, že odhalení internetových prodejců je mnohem těžší než v dobách kamenných bazarů, kde museli prodávající poskytnout své osobní údaje a občanský průkaz. Na serverech totiž výrazně využívají své anonymity a šance na jejich dopadení stejně jako na nalezení samotných kradených věcí je zatím mizivá.

„Je to podstatně složitější najít toho pachatele na internetu. Jejich inzeráty totiž často bývají na serveru jen několik dnů a po úspěšném prodeji zboží jsou vymazány, takže je zpětně dohledat je velice složité,“ uvedla mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Když se prý policistům podaří dopátrat toho, kdo za prodanou kradenou věc inkasoval peníze, nebo zboží kupujícímu dodal, často zjišťují, že jde jen o zprostředkovatele, kterého někdo neznámý najal.

„Mohou to být třeba i bezdomovci, kteří za úplatu něco donesou na poštu a pošlou kupujícímu,“ podotkla Kopecká.

Jen tříprocentní úspěšnost

Ze zboží, které se v současnosti prodává na aukcích, je odhadem Staňka deset procent kradeného a policii se z něj podaří odhalit maximálně dvě až tři procenta.

Upřesnil, že většina odcizených věcí, nabízených na českých internetových serverech, z ČR vůbec nepochází.

Funguje to prý tak, že v Česku kradou nové zboží zahraniční organizované skupiny, které ho pak vyvážejí a prodávají v okolních státech - v Polsku, Ukrajině či v Litvě.

Naopak české a slovenské gangy kradou v obchodech po celé Evropě, především v Německu, Rakousku či Švýcarsku, zboží následně přivezou do ČR a tady ho pak prodávají na internetu.

Zatímco zpočátku se policistům dařilo dopátrat pachatele kvůli tomu, že ze stejné adresy či čísla prodával na internetu opakovaně stejný druh zboží, nyní už jsou tito lidé prý dostatečně zkušení a nabízejí je vždy pod jinou identitou.

Odhalený kupující přijde o zboží i peníze

Neméně složité je pro policii dohledat odběratele i samotné odcizené zboží. Pokud se to podaří, kupující má smůlu. Zboží musí odevzdat a peníze za něj zpět nedostane. Rada, jak na internetu rozpoznat kradené věci, přitom není vlastně žádná.

„Určitě by ale kupujícího měla zarazit výrazně nízká cena a pokud inzerent nabízí zboží používané méně než dva roky, měl by po něm zájemce požadovat nějakou fakturu či záruční list. Bohužel, i ty často zloději kradou společně se zbožím,“ dodala Kopecká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám