Hlavní obsah

Voda na Frýdecko-Místecku prohnula most, musí se strhnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Most v Kunčičkách u Bašky na Frýdecko-Místecku v neděli uzavřela policie. Prostřední z pilířů mostu klenoucího se přes řeku Ostravici se posunul a celá konstrukce se následně prohnula.

Článek

„Policisté silnici uzavřeli a čekají na příjezd statika krizového štábu. Doprava je v tomto místě odkláněná po vedlejších silnicích,“ sdělil policejní mluvčí Moravskoslezského kraje Ivan Žurovec.

Podle něj je vozovka na mostě prohnutá o dvacet až třicet centimetrů. Pilíř se zřejmě posunul pod tlakem velké vody.

Podle informací České televize bude muset být most stržen. To způsobí velké problémy v dopravě. Starosta Kunčiček navíc upozornil, že nový most bude postaven nejdřív zhruba za dva roky.

"Pod mohutným pilířem je štěrkové podloží, které voda nadále narušuje. Podle statika je most velmi poškozen. Zřejmě se bude muset rozebrat a nahradit novým," řekl mluvčí frýdecko-místecké policie Ivan Žurovec.

"Přes most vedou také infrastrukturní sítě jako vodovodní potrubí, takže i ty se postupně vypínají," dodal mluvčí. Na Ostravici v nedalekém Frýdku-Místku nadále platí první povodňový stupeň.

Komplikované objížďky

Policie tak uzavřela silnici druhé třídy spravovanou krajem, která spojuje místní část Kunčičky u Bašky s obcí Baška a zároveň propojuje starou silnici mezi Frýdkem-Místkem a Frýdlantem nad Ostravicí s novou rychlostní komunikací R56 mezi oběma městy. Pro řidiče to znamená objížďku přes Frýdek-Místek či Frýdlant nad Ostravicí, přes který si zajedou zhruba deset kilometrů.

"Jsou to celkem komplikované objížďky. Pěšky se lidé z Kunčiček dostanou přes řeku po lávce u vlakového nádraží, což jsou asi dva kilometry chůze navíc. Prodlouží se tím například cesta dětem do školy, která je až za mostem v Bašce," řekl starosta Bašky Břetislav Jasek. Podle něho se uzavření mostu dotkne nejen obyvatel místní části Kunčičky u Bašky, ale celé obce s 3500 obyvateli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám