Hlavní obsah

Na Břeclavsku někdo zapálil vinařství, oheň napáchal škodu za 80 miliónů

– Drnholec
Právo, Milan Vojtek

Kriminalisté a vyšetřovatelé hasičů pátrají po příčinách požáru, při němž v noci na sobotu zcela vyhořel areál společnosti Nové vinařství v Drnholci na Břeclavsku. Jako jednu z možností prověřují úmyslné zapálení. Škoda podle prvních odhadů činí až 80 miliónů korun.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Požár ve vinařství v Drnholci na Břeclavsku napáchal škody za 80 miliónů.

Článek

Hasičům byl požár ohlášen v 02:26. Že něco není v pořádku, bylo ale zřejmé už o čtvrt hodiny dříve. Zhruba deset minut po druhé hodině totiž zaregistroval jeden z místních obyvatel v objektu záblesky světla a dým. Údajně ale namísto hasičů volal pracovníky vinařství, ať si jedou objekt zkontrolovat. Hasiči tak vyjížděli se zpožděním, které zřejmě ovlivnilo výši škody.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Požár ve vinařství v Drnholci na Břeclavsku napáchal škody za 80 miliónů.

Na místo vyrazilo dvanáct jednotek hasičů, kteří se snažili o nemožné. Ocelová, sedmdesát metrů dlouhá hala, obložená izolačními materiály, z velké části vyhořela. Hasiči dostali oheň pod kontrolu dvě hodiny po ohlášení události, zásah ukončili až po desáté hodině. Ihned po nich nastoupili do práce vyšetřovatelé.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Požár ve vinařství v Drnholci na Břeclavsku napáchal škody za 80 miliónů.

„Jako jednu z vyšetřovacích možností prověřujeme skutečně i úmyslné zapálení. Šetření je ale na samém počátku, teprve obhlížíme spáleniště a zajišťujeme stopy,“ řekl Právu vedoucí služby kriminální policie a vyšetřování břeclavského územního odboru Policie ČR Jan Cupal.

Nebyl by to první žhářský útok

Kriminalisté ale mají více důvodů brát možnost úmyslného zapálení vážně. Majetek společnosti, angažované i ve vinařském provozu, byl terčem žhářů již v minulosti, většinou se ale jednalo o požáry s menší škodou.

Vyhořením teprve pět let starého Nového vinařství ale podle podkladů vlastníka vznikla škoda za osmdesát miliónů korun. Oheň zničil budovu, technologii i veškeré zásoby vína, a jedná se o letošní nejvážnější požár na Břeclavsku.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Požár ve vinařství v Drnholci na Břeclavsku napáchal škody za 80 miliónů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám