Hlavní obsah

Policie podezírá Dohnala z dalšího trestného činu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie podezírá prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františka Dohnala z dalšího trestného činu. Prověřovat ho začala kvůli tomu, že podle ní odmítl vydat kontrolnímu orgánu Sněmovny podklady pro audit hospodaření NKÚ.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf NKÚ František Dohnal

Článek

Uvedla to mluvčí pražského městského zastupitelství Štěpánka Zenklová. Dohnal je již od dubna stíhán kvůli užívání údajně luxusních bytů za státní peníze. Proti obvinění podal stížnost, kauza je podle něj politická.

"Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality zahájil 20. května úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele," uvedla Zenklová. V případě odsouzení by Dohnalovi hrozilo až tříleté vězení. Kvůli užívání bytů byl šéf NKÚ obviněn z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Protože měl svým jednáním způsobit škodu za více než 900 000 korun, hrozí mu v tomto případě až pětiletý trest.

O stížnosti Dohnala proti zahájení trestního stíhání již státní zastupitelství rozhodlo, výsledek však bude moci podle Zenklové sdělit až po doručení účastníkům.

Dostal pokutu 50 000

Poslanci pověřili sněmovní kontrolní výbor, aby prověřil hospodaření NKÚ, loni v červnu. Výbor pro tento účel sestavil šestičlennou skupinu poslanců. Člen kontrolní skupiny Libor Ježek v prosinci oznámil, že Dohnal odmítl skupině poskytnout podklady - skupina sice zahájila kontrolu, ale Dohnal s ní nechtěl spolupracovat s tím, že její činnost je v rozporu s ústavou.

Podle policie šéf NKÚ pravděpodobně předpokládal, že by kontrola odhalila takové nedostatky v hospodaření úřadu, které by vedly k jeho postihu. Kvůli tomu, že neumožnil prověrku NKÚ, udělili také poslanci Dohnalovi pokutu 50 000 korun. Dohnal ji koncem dubna zaplatil.

Policisté ho začali podle Zenklové prověřovat mimo jiné na základě trestního oznámení bývalého předsedy sněmovny Miloslava Vlčka, který podal i návrh na zahájení kárného řízení s prezidentem NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám