Hlavní obsah

Soud přijal miliónovou kauci od střelce z opavského hřbitova

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava

Miliónem korun se vyplatil z vazby muž, který koncem ledna v areálu opavského hřbitova postřelil pracovníka pohřební služby. Střelec, na kterého už byla podána obžaloba, nabídl soudu složení vysoké kauce a soudce Miloslav Studnička jeho žádosti vyhověl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právu informaci v pátek potvrdila mluvčí ostravského krajského soudu Barbara Plchotová. „Kauce ve výši jeden milión korun byla zaplacena,“ řekla bez bližších podrobností. Soud se střelcem se má uskutečnit nejdříve v září.

Motivem střelby byl podle policie spor o peníze. Obviněný totiž 24letého pracovníka pohřební služby podezříval, že před dvěma týdny okradl jeho zesnulého otce o několik desítek tisíc, které měl mrtvý u sebe v pokoji. Po odjezdu pohřební služby byla skříňka v pokoji prázdná. Postřelený však tvrdí, že nic neukradl.

Hospitalizován byl s průstřelem nohy v opavské nemocnici, jeho stav ale nakonec nebyl tak vážný. Střela naštěstí nezasáhla kost.

Střílel nelegálně drženou zbraní

Střelba na opavském hřbitově se odehrála 27. ledna ve chvíli, kdy pracovník pohřební služby vystoupil z automobilu. K autu přistoupili dva muži - syn zesnulého a jeho kamarád. Žádali vrácení peněz. Když to mladík odmítl s tím, že nic nevzal, syn ho střelil do nohy nelegálně drženou zbraní.

Policie oba ještě téhož dne zadržela. Jeden z obviněných skončil ve vazbě, druhý je od počátku vyšetřován na svobodě.

Jak Právo informovalo, krátce před smrtí se měl starší muž svěřit rodině, že má doma uložené větší množství peněz. Podle verze sestry útočícího muže po odjezdu pohřební služby se doma peníze nenašly.

Oproti tomu postřelený Právu řekl, že žádné peníze nevzal a pozůstalí ho osočují neprávem. „Mám čisté svědomí,“ řekl již dříve.

O propuštění na kauci může soud rozhodnout v případě, že obviněný dá vzhledem k výši složené částky dostatečné záruky, že například neuprchne, nebude mařit vyšetřování, či nebude opakovat trestnou činnost. Pokud by tyto záruky porušil, byl by na něj znovu vydán zatykač a kauce by propadla státu. Pokud ale obviněný spolupracovat bude, bude mu kauce po pravomocném odsouzení vrácena.

Reklama

Výběr článků

Načítám