Hlavní obsah

Žhář z Vítkova jel po útoku na dětský tábor jako vedoucí

Právo, Novinky, Aleš Honus, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Soudní líčení v případu žhářského útoku na rodinu ve slezském Vítkově pokračovalo také v pátek. Z činu se zpovídá čtveřice Jaromír Lukeš, David Vaculík, Václav Cojocaru a Ivo Müller. Z výpovědi jedné svědkyně v pátek vyplynulo, že jeden z útočníků jel po útoku na dětský tábor, kde pomáhal jako vedoucí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Napadená rodina z Vítkova před budovou soudu.

Článek

Páteční den soudního procesu skončil, pokračovat se bude opět v úterý.  Obhájci dvou obžalovaných v závěru dne uvedli, že zveřejňování průběhu soudu ovlivňuje svědky. Státní zástupkyně však nevidí důvod, proč by líčení nemělo být veřejné.

11:11 Soudce oznámil, že jednání bude v úterý.

Takto on-line prezentovaný proces zatím ještě v České republice nebyl veden, aby byli lidé podrobně informováni o tom, co kdo v soudní síni řekl. Já to vnímám jako ovlivňování svědků.
Obhájce Davida Vaculíka

11:10 Obhájce Davida Vaculíka: "Svědek včera odmítl vypovídat kvůli masáži v médiích ve vztahu k jeho osobě. To samé udělal dnes další svědek, který změnil svou výpověď. Takto on-line prezentovaný proces zatím ještě v České republice nebyl veden, aby byli lidé podrobně informováni o tom, co kdo v soudní síni řekl. Já to vnímám jako ovlivňování svědků."

11:09 Státní zástupkyně nesouhlasí: "Obhájci tímto prohlášením chtějí ovlivňovat soud, oni sami se vyjádřují do médií, a to od samotného počátku."

11:06 Advokát Václava Cojocaru: "Zcela se ztotožňuji s tím, co říká kolega."

11:02 Advokát Davida Vaculíka namítá, že u soudu jsou svědci ovlivňování. "Na všech internetových portálech, v rádiích a televizích probíhají vyjádření svědků. Včera jsme věděli, že svědek byl velmi ovlivněn. Já se obávám, že tato situace velmi znevýhodňuje rovné postavení obžalovaných. Nemají stejnou možnost jako poškození se vyjadřovat."

"Já se skutečně obávám, že tento proces se stává veřejným procesem vůči obžalovaným, kteří jsou stavěni v médiích do špatného světla. To, jak je to prezentováno, není vyvážené. Vůči obhajobě jsou určité náznaky, jakým způsobem jsou vedeny výslechy a dotazy. Žádám soud aby tuto situaci zvážil, já ji vidím jako nerovnou vůči obžalovaným."

Těsně před požárem jsme se v tu sobotu vrátili domů, bylo to asi ve 23 hodin.
Soused napadené rodiny

11:00 S dědečkem Natálky Václavem Malým se Mikulenka zná, byli spolu kolegové v práci. "Těsně před požárem jsme se v tu sobotu vrátili domů, bylo to asi ve 23 hodin. Díval jsem se na televizi a slyšel jsem nějaké zvuky. Když jsem se podíval z okna, byl už dům v plamenech. Ale nešel jsem tam."

10:57 "Kolem domu jsem většinou jezdil autem. Často si tam hrály děti, musel jsem tam proto jezdit opatrně."

10:51 Vypovídat bude další soused Vladimír Mikulenka. "Ve Vítkově žiju od roku 1973. Můj dům je asi 80 nebo 100 metrů od toho vyhořelého domku."

10:50 Zmocněnec rodiny: ""Slyšel jste někdy, že by v tom domě, nebo ve vaší ulici, byl sklad kradeného zboží?" "Ne."

Když jsem kolem domu večer chodil, bylo poznat, když svítili nebo když hrála televize. Prosvítalo to přes závěsy a bylo přes ně vidět i siluety lidí.
Soused napadené rodiny

10:45 "Když jsem kolem domu večer chodil, bylo poznat, když svítili nebo když hrála televize. Prosvítalo to přes závěsy a bylo přes ně vidět i siluety lidí."

10:35 Následuje výpověď svědka Leo Pluhařík, další soused z Vítkova. Bydlí ve stejné ulici, asi 200 metrů od domku, který vyhořel. "Všechny jsem je znal, nebyli s nimi žádné problémy."

10:34 Václav Cojocaru: "V tom domě byla opravdu tma."

10:31 "O tom, že by tam někdo něco vykřikoval, nevím," řekl policii. "To jsem se dozvěděl až později, když už tam byli hasiči," upřesňuje soused rozpory ve svých výpovědích. Policejní výslech se přitom odehrál až několik měsíců po požáru.

"Já tomu opravdu nerozumím," reaguje advokát Davida Vaculíka. Na dotaz ke stavu domku sousedů říká: "Ta budova byla v dezolátním stavu."

Čtená výpověď svědka z přípravného řízení

10:15 Soudce čte na žádost obhájce výpověď svědka z přípravného řízení, která se v některých detailech liší od výpovědi, která zazněla u soudu.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Jaromír Lukeš byl podle dalších obžalovaných tím, kdo akci vymyslel.

9:55 Státní zástupkyně: "Slyšel jste nějaké zvuky, skřípění brzd, výkřiky a podobně?" Soused Romů: "Žádné zvuky auta ani výkřiky jsem neslyšel. Probudili jsme se, až když se sousedi snažili dům hasit."

Tu dobu, co tam bydlím, jsme se sousedy neměli žádné problémy.
soused napadené rodiny

9:52 Soused František Bílý: "Vzbudila mě manželka kolem půl dvanácté, že se něco děje. Pes štěkal, sousedka bouchala na dveře, že jim hoří dům. Venku byla paní Vlasta Malá a její manžel. Vytáhl jsem hasicí přístroj ze sklepa a volal jsem hasiče. Byli tam asi do deseti minut."

Sousedka mu prý řekla, že k domu přijelo nějakého auto a nějací lidé jim tam hodili zápalné láhve. "Tu dobu, co tam bydlím, jsme se sousedy neměli žádné problémy."

9:45 Vypovídá František Bílý z Vítkova, soused napadené rodiny. Popírá, že by střecha v domě romské rodiny byla propadlá, jak minulý týden tvrdili někteří z obžalovaných.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí Ivo Müllera do soudní síně.

Spojil si informace z médií s tím co slyšel

9:43 Obžalovaný David Vaculík: "K tomuto se nechci vyjadřovat." Jaromír Lukeš: "Byl bych rád, kdyby se tady svědek dostavil a vypovídal." Müller: "Nechci se vyjádřit." Cojocaru: "Nemám k tomu co říct."

9:40 Svědek loni v říjnu, tedy poté, co už byli všichni obžalovaní ve vazbě, policistům vypověděl, že žádné ze jmen obviněných nezná. "O tom požáru ve Vítkově jsem se dozvěděl od svého kamaráda, velitele hasičů. Dal jsem si dohromady to, co jsem slyšel den předtím od své kamarádky Zuzany a její kamarádky Žanety," řekl.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

David Vaculík před ostravským soudem

"Zuzka mi nabídla, jestli s nimi nechci jít na diskotéku. Já jsem byl unavený, nabídl jsem se ale, že je odvezu. Během převlékání měla Zuzka telefon. Mohlo být asi 21 nebo 22 hodin. Žaneta se Zuzky ptala, co říkal, a Zuzka říkala, že se o tom nechtěl bavit, jenom prý řekl, že jedou na Cikány a nic víc," vypověděl hasič. Když se druhý den dozvěděl o požáru, napadlo ho, že telefonát může mít souvislost. "A tak jsem zavolal na policii," dodal do policejního protokolu.

9:34 Soud bude číst výpověď hasiče, který měl ve čtvrtek strach vypovídat. [celá zpráva]

Na tom táboře, byl zamklejší, přišel mi takový, že neměl radost.
Učitelka Ivo Müllera

9:30 S Müllerem se viděla i na letním táboře, kde po útoku působil jako instruktor. Bylo to měsíc před jeho zatčením. "Na tom táboře, byl zamklejší, přišel mi takový, že neměl radost." Na táboře byl Müller jako pomocný vedoucí a noční hlídač.

9:26 "Nikdy s nimi nebyly problémy. Byli kamarádští," říká bývalá učitelka obžalovaných a dodává, že je zná pouze ze školy. Co dělali mimo školu, neví. Ivo Müllera zná nejen ze školy, ale byla s ním i na letním táboře.

9:23 "Z obžalovaných znám Ivo Müllera a Davida Vaculíka. Oba jsem učila."

Vašek s námi jezdil na tábory od svých deseti asi do patnácti let. Znám ho jako hodného kluka.
Vedoucí skautského oddílu, do kterého chodil obžalovaný Václav Cojocaru

9:20 Jako další vypovídá svědkyně Renata Kolářová, učitelka Ivo Müllera ze střední školy.

9:19 Soud nemá žádné další otázky. Při odchodu soudní síně se svědkyně na Václava Cojocaru usmála.

9:17 "Vašek s námi jezdil na tábory od svých deseti asi do patnácti let. Znám ho jako hodného kluka. Neměl nikdy problémy s osatními dětmi. Byly to i smíšené oddíly z dětských domovů, mezi kterými byly i romské děti. Kamarádil se s nimi."

Foto: Aleš Honus, Právo

Václava Cojocaru

9:14 Vypovídat má svědkyně Jaroslava Bortlová, vedoucí skautského oddílu, ve kterém dříve působil Václav Cojocaru.

9:12 Jednací den začíná.

9:00 Začátek hlavního líčení, naplánovaný na devátou hodinu, má zpoždění

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám