Hlavní obsah

Motorkář připravil o nohu lepiče plakátů, u soudu dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Podmíněným trestem udělal tečku klatovský soud za dopravní nehodou z loňského 12. června, při které řidič motorky Tomáš Lasák připravil o nohu lepiče plakátů. Ke kolizi došlo na silnici mezi Švihovem a Kokšínem pod železničním viaduktem, kde pětatřicetiletý muž z Plzně vylepoval plakátky na betonový nosník, který je mimo silnici.

Článek

Lasák odešel ze soudní síně s trestem osmi měsíců vězení se zkušební dobou na dva roky a dvouletým zákazem řízení. Osmačtyřicetiletý pražský podnikatel musí podle rozhodnutí soudu ještě zaplatit poškozenému jako bolestné bezmála 70 tisíc korun a pojišťovně náklady na léčení, které se vyšplhaly na 290 tisíc korun.

K nehodě došlo kolem sedmé hodiny večer. Lasák nezvládl průjezd zatáčkou, s motorkou upadl a dosmýkal do až k místu, kde stál poškozený muž společně se svojí známou. Žena ještě stačila před neovladatelným strojem uskočit.

Řidič motocyklu neprojížděl zatáčkou při pravém okraji, jak to nařizuje dopravní vyhláška.
soudce

Lepiči plakátů museli lékaři amputovat nohu nad kolenem. Dostal protézu a ještě dnes není zcela soběstačný a je stále odkázán na pomoc druhých. Za záchranu života ale může vděčit právě Lasákovi. Ten mu totiž poskytl odbornou první pomoc tím, že páskem zaškrtil ránu a zabránil tak masivnímu krvácení.

„Před viaduktem je dopravní značka varující před nebezpečím smyku. Další značka řidičům doporučuje snížit rychlost v tomto úseku na 40 kilometrů v hodině. To mělo vést obžalovaného k větší opatrnosti,“ uvedl soudce Jaromír Veselý.

Lekl se protijedoucího vozu

Lasák se hájil tím, že proti němu vyjelo auto, které částečně vybočovalo do jeho jízdního pruhu. Toho se lekl, cuknul řidítky a následně dostal smyk. Poukazoval také na to, že asfaltový povrch byl v tom místě zvlněný.

"Řidič motocyklu neprojížděl zatáčkou při pravém okraji, jak to nařizuje dopravní vyhláška. Naopak jel spíš u středu,“ řekl dále soudce při odůvodnění rozsudku.

Ten zatím není pravomocný. Lasák se na místě odvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám