Hlavní obsah

Důchodce půjde za znásilnění vnučky na čtyři roky do vězení

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Krajský soud v Olomouci uložil ve středu 71letému muži z jižních Čech trest čtyřletého vězení. Před dvěma lety znásilnil na Šumpersku svou nezletilou vnučku. Tenkrát desetiletou dívku zneužil v domě jejích rodičů, kde v té době na přechodnou dobu bydlel. Zneužití nikdy nepopíral, tvrdil však, že ji neznásilnil a k činu ho dohnaly i psychické potíže.

Článek

Událost se stala na konci dubna 2008. Muž se k dceřině rodině na Šumpersko přestěhoval po smrti své ženy a několik měsíců tam téměř nepřetržitě pobýval. Podle obžaloby dívku pozval do svého pokoje, začal ji líbat a pak ji zneužil. Děvče později policistům řeklo, že z muže mělo strach. Vše si proto nechalo pro sebe a teprve o měsíc později se svěřilo spolužačkám.

Muž, který byl stíhán na svobodě a s příbuznými se nyní stýká jen sporadicky, v průběhu líčení obvinění ze znásilnění vnučky odmítal. Na dotaz soudu ale později připustil, že děvče znásilnit mohl.

"V jednu chvíli mě napadlo, že by to šlo," vypověděl. Jeho vnučka navíc policistům řekla, že ji sexuálně obtěžoval opakovaně.

Má problémy se sebeovládáním

Podle posudku se u dnes dvanáctileté dívky v důsledku znásilnění rozvinula posttraumatická stresová porucha. Znalci proto žádali, aby nemusela v jednací síni vypovídat osobně, a soud se spokojil se zhruba dva roky starým videozáznamem její výpovědi.

Obžalovaný muž se během líčení hájil mimo jiné svými psychickými problémy a špatným zdravotním stavem. Dva vypracované znalecké posudky se ale rozcházely a soud požádal olomouckou fakultní nemocnici ještě o třetí. Podle něj se u starce rozvíjí smíšená demence.

V jejím důsledku má problémy se ovládat, pokud je vystaven silným sexuálním podnětům. V době, kdy čin spáchal, byly jeho ovládací a rozpoznávací schopnosti vlivem choroby snížené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám