Hlavní obsah

Angličan seděl na náměstí v Plzni s kanylou v žíle

Právo, ib, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Příjezdem sanitky i plzeňské městské policie skončila poněkud krvavá produkce anglického performera Tima Bromaga. Ten se v rámci právě probíhajícího festivalu akčního umění Anymus performance posadil před katedrálu na náměstí Republiky, do žíly na ruce si zabodl kanylu a nechal vykapávat krev do psí misky

Foto: Ivan Blažek, Právo

Anglický performer Tim Bromag (na snímku s bílou hlavou) umývá stopy krve na plzeňské dlažbě.

Článek

„Takto seděl skoro hodinu bez povšimnutí, pak někdo z kolemjdoucích zavolal záchranku a policii,“ řekl Právu organizátor festivalu Michal Krysl.

Podle oficiálního programu měl být zmíněný pouliční výjev jakýmsi vyjádřením osobní mytologie, veřejnost ale poněkud vyděsil. Záchranku kdosi zburcoval přímo na tísňovou linku.

„Jednalo se o pětadvacetiletého Angličana. Nebyl v ohrožení života a nepřál si být ošetřen, posádka ho tedy nechala na místě,“ uvedla mluvčí záchranky Lenka Ptáčková.  Podle ní je to příklad marného výjezdu. „Sanitka může chybět u potřebnějších pacientů, kdy jde opravdu o život,“ dodala Ptáčková.

Radnice akce necenzuruje

Ještě před příjezdem strážníků Bromag produkci ukončil a posléze umyl stopy krve na dláždění. „S policií máme problémy skoro vždycky,“ pokrčil rameny Krysl. „Dříve jsme na tyto performance radnice předem upozorňovali, ale stejně to nemělo cenu,“ dodal Krysl.

Festival začal v pondělí a bude pokračovat až do pátku. Hodně kontroverzní akce je připravená na čtvrtek. „Americký performer Milan Kohout si pozval do zdejšího kostela školní třídu a nechá se od dětí ošahávat,“ uvedl Krysl. Pikantní je, že festival finančně podpořila jak plzeňská radnice, tak Plzeňský kraj.

Náměstkyně plzeňského primátora Marcela Krejsová (ODS) akci neodsuzuje. „Nevíme, co chtěl umělec vyjádřit, možná právě chtěl lidi zburcovat z lhostejnosti. My obsah kulturních akcí necenzurujeme, umělci se mohou vyjádřit svobodně,“ podotkla Krejsová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám