Hlavní obsah

Za vraždu kamaráda pod vlivem marihuany dostal 14,5 roku

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přísný trest v délce 14,5 roku vyměřil v úterý ostravský krajský soud dvacetiletému Jiřímu Mládkovi, který loni v jednom z bytů v Ostravě-Zábřehu brutálně ubil svého kamaráda. A to údajně jen proto, aby se zmocnil jeho herní konzole PlayStation a několika počítačových her. Rozsudek zatím není pravomocný, odsouzený se okamžitě odvolal, takže případem se bude ještě zabývat Vrchní soud v Olomouci.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Jiří Mládek při zahájení hlavního líčení.

Článek

Lidé, kteří oba mladíky znali, přitom nechápou, co se mezi nimi loni 29. září stalo. Šlo o velmi dobré kamarády, kteří se téměř denně navštěvovali a chodili spolu posilovat do fitcentra.

U soudu obžalovaný nejprve odmítl vypovídat, soudce proto přečetl protokol z jeho výslechu u policie. Mládek se kriminalistům přiznal, že s kamarádem strávil několik hodin, které předcházely jeho smrti. Byli spolu v posilovně a pak po dobu několika hodin hráli v jeho bytě počítačové hry.

Vrah prý marihuanu okusil poprvé

„Nabídl mi i marihuanu. Bylo to poprvé, kdy jsem tuto drogu okusil,“ vypověděl obžalovaný u soudu. Po několika hodinách hraní počítačových her se mu pak zatmělo před očima, uchopil sošku, která stála v bytě, a na kamaráda zaútočil.

„Několikrát jsem ho udeřil do hlavy. Vůbec nechápu, proč jsem to udělal,“ řekl a zároveň připustil, že kromě marihuany ho mohla ovlivnit i jedna z her. „Je to násilnická hra, ve které mlátíte lidi pěstí, tyčkou a dalšími různými způsoby,“ dodal.

Na místě činu byla prý třetí osoba

Před ukončením hlavního líčení se přitom Mládek rozhodl vypovídat a své původní přiznání odvolal. Přišel s verzí, že vrahem byl někdo třetí, který se v té době také nacházel v bytu.

„Najednou jsem slyšel nadávky a pak jakoby něco spadlo. Přiskočil jsem ke dveřím a kamarád zrovna padal na zem. Ten muž ho bil do hlavy, nebyl jsem schopen reagovat,“ řekl s tím, že pak ho neznámý mladík přinutil, aby u sebe doma schoval herní konzoli a další věci, které byly zavražděnému ukradeny.

„Řekl, že se pro věci vrátí. Vyhrožoval, ať se neopovážím o tom mluvit,“ řekl s tím, že z neznámého měl strach a policii to neoznámil proto, že měl strach z pomsty. Soud ale této verzi neuvěřil s tím, že v bytě v době útoku prokazatelně nikdo jiný nebyl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám