Hlavní obsah

Trojice potrestána za přepadení a krádež

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Tresty vězení v délce od pěti do osmi let vyměřil v úterý senát Krajského soudu v Hradci Králové trojici pachatelů několika trestných činů, mj. i přepadení ženy, která přenášela několik miliónů z banky.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Pavel Jon a Ján Šereš (zleva) v soudní síni.

Článek

Miroslav Bobek (29) z Prahy, který byl podle rozsudku organizátorem přepadení, zůstane ve věznici osm let. Pavel Jon (41) byl odsouzen k pěti letům a Ján Šereš (24) dostal sedm let.

Všichni by si měli trest odpykat v mírnější věznici s dozorem. „Budou tam moci pracovat a z výdělku splácet způsobenou škodu,“ konstatovala předsedkyně trestního senátu Anna Bímová. Rozsudek není pravomocný, všichni obžalovaní i státní zástupce si ponechali lhůtu k vyjádření.

Přepadl ženu s milióny

Soud sice uznal jako polehčující okolnost, že se všichni doznali na policii hned po zatčení, ale zároveň konstatoval, že jejich trestná činnost je značně společensky nebezpečná.

Trojice v listopadu roku 2008 vykradla sklad stavebnin na Kutnohorsku, kde způsobila škodu za více než půl miliónu korun. Deset dní poté v Chlumci nad Cidlinou přepadl Šereš zaměstnankyni jedné firmy, která z banky nesla dva milióny korun a 50 tisíc eur. Na přepadení se ale podíleli všichni tři, jednak jej společně naplánovali, pomohli Šerešovi zmizet a posléze se o lup podělili.

Fingoval krádež automobilu

Bobek se navíc dopustil zpronevěry, když fingoval krádež auta, které měl na leasing a hrozilo mu jeho zabavení. Kradl také elektřinu ve své chlumecké nemovitosti a bez zbrojního průkazu si opatřil revolver s pětašedesáti náboji, což soud kvalifikoval jak nedovolené ozbrojování. Trest Pavla Jona je na samé spodní hranici sazby.

„Kromě doznání mu polehčuje nižší míra účasti na loupeži a předchozí řádný život. Pokud ale obhajoba poukázala na jeho rodinnou situaci, je třeba říci, že obžalovaný ani peníze z trestné činnosti nepoužil na to, aby pomohl matce svých dětí, ale koupil přítelkyni automobil.

Rozhodně se nechoval jako milující otec,“ připomněla Bímová. Šerešovi přitížilo, že má za sebou už pět soudních potrestání. Naposledy jej chrudimský soud v únoru 2006 poslal na dva roky do vězení za loupež.

Reklama

Výběr článků

Načítám