Hlavní obsah

Kvůli hlasité hudbě šel vyvraždit sousedy, dostal 13 let

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Alkohol, nůž a frustrace z vlastního zpackaného života. Tento smrtící koktejl si namíchal loni na konci září v jedné z chat na Přerovsku 39letý Miroslav Mareš. Když ho pak večer při rozjímání rušila hlasitá hudba ze sousední chaty, popadl dýku a rozhodl se zjednat pořádek. Spletl si chaty, přesto vraždil.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Miroslav Mareš u brněnského krajského soudu.

Článek

V opilosti zabušil na dveře jiného rekreačního objektu, kde se zrovna ukládali ke spánku nic netušící starší manželé. Ti po několika minutovém běsnění skončili pobodaní, muž nakonec svým zraněním podlehl v nemocnici. Mareše v úterý za pokus vraždy poslal brněnský Krajský soud na 13 let za mříže.

Mareš u soudu tvrdil, že se strašlivě opil, aby mohl spáchat sebevraždu a ze samotného útoku si prý nic nepamatuje.

Rušila mě hudba, tak jsem vzal nůž.
odsouzený muž

„Rušila mě hudba, tak jsem vzal nůž. Měl jsem představu, že půjdu k lesu, odkud šel ten hluk, místo toho jsem ale zabouchal na dveře u chaty. Vylezl chlap, chtěl jsem na něj zakřičet, ale místo toho jsem ho bodnul nožem do břicha a tlačil jsem ho před sebou,“ vypověděl krátce po útoku na policii Mareš. „Mrzí mě to a je mi to celé moc líto,“ špitl pak u soudu.

Jen těžko se před soudem vzpomínalo na prožité hrůzy napadené ženě. „Někdo ten večer hrozně zabouchal na dveře, já se bála, ale manžel šel otevřít. Uslyšela jsem hluk a nakoukla do chodby, tam stál muž s nožem a jak mě uviděl, hned se na mě vrhl a začal bodat. Myslela jsem, že umírám. Ještě jsem viděla, jak poté srazil manžela na zem a bodal ho do břicha, vůbec neměl šanci se nějak bránit. Pak jsem vyběhla ven a volala jsem o pomoc,“ tichým hlasem vyprávěla u soudu žena, které rychle přispěchali na pomoc mladí lidé z nedaleké chaty, kteří tak halasně oslavovali.

Jednal ve strachu, myslel si, že ho ta osoba ohrožuje.
obhájce

„Nejsem si jist, zda se klient dopustil pokusu vraždy, spíše by měl být jeho skutek posuzován jako pokus o zabití nebo opilství. Jednal ve strachu, myslel si, že ho ta osoba ohrožuje,“ tvrdil Marešův advokát s tím, že jeho klient je holubičí povahy.

„Obžalovaný nebyl tak opilý, aby o sobě nevěděl, svědčí o tom jeho promyšlené jednání po činu. Okamžitě po otevření dveří bodl do krku muže, aniž by řekl půl slova, a je zřejmé, že chtěl usmrtit oba poškozené,“ byla však nekompromisní soudkyně Halina Černá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám