Hlavní obsah

Voda strhla v Zubří dům, hasiči zvažují použití trhavin

– Vsetín • Aktualizováno
Právo, Jiří Růžička

Silný proud vody na splavu v místním rozvodněném potoku v Zubří na Vsetínsku v části Háje změnil původní přirozený směr, podemlel břeh a v úseku asi 150 metrů strhl zeminu i s velkou částí souběžné asfaltové silnice. Níže po proudu voda podemlela základy menšího domku, který se zřítil, jeho hospodářská část je před zřícením.

Článek

„V 15 hodin se proud dral již k základům dalšího velkého rodinného domu, ze kterého hasiči a představitelé obce evakuují jeho obyvatele,“ informoval mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Ivo Mitáček.

V části Háje je řada rodinných domků a rekreačních objektů. „Lidé nevěří vlastním očím, voda odplavuje další a další zeminu, ta je za poslední dny promáčená, je to jako když máslo nožem ukrajuje,“ řekl Mitáček.

"Na místě je jeden z velitelů profesionálních hasičů. Uvažuje se o technickém zásahu, který by ale musel být velmi razantní. Nelze ani vyloučit použití nálože a odstřelu v místě, kde by se dal směr proudu usměrnit jinam. Zastavěná oblast je velmi vážně ohrožena,“ doplnil Mitáček.

Policie hlídá evakuovaná místa

Evakuovaná místa na Vsetínsku budou hlídat zesílené hlídky Policie ČR. Mají opuštěné domy a obchody ochránit před rabováním, informovala mluvčí zlínského krajského policejního ředitelství Jana Bartíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám