Hlavní obsah

Alkohol za volantem letos zabíjí o polovinu méně

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O více než polovinu klesl v letošních prvních čtyřech měsících počet obětí dopravních nehod zaviněných opilým řidičem. O čtvrtinu klesl i počet havárií, u nichž hrál alkohol hlavní roli. Dopravní policie to přičítá zesíleným kontrolám a povinným testům na alkohol, které zavedla od ledna.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Článek

„Pokud jde o alkohol, myslím, že zafungovala určitá mediální kampaň, která letos na problém reagovala,“ komentoval letošní statistiku pro Právo ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Podle ní letos do konce dubna zemřelo vinou opilých řidičů 16 lidí, přičemž loni ve stejném období jich bylo 36. Celkem policie řešila za první čtyři měsíce loňského roku 1626 nehod s účastí alkoholu, letos to bylo 1270.

Přísnějšími kontrolami policisté reagovali na vývoj z posledních let, kdy počet dopravních nehod s asistencí alkoholu prudce rostl. Loni počet obětí dosáhl rekordních 123.

Podle Tržila si řidiči dávají větší pozor

„Zajímavé je, že k nějakému rapidnímu nárůstu zjištěného alkoholu při kontrolách nedochází. Chápu to tak, že řada řidičů už za volant s alkoholem v krvi neusedá,“ uvedl Tržil. Přesto podle něj jen v dubnu přistihli dopraváci při kontrolách na dvanáct stovek podnapilých šoférů.

„Ovšem poměr se zlepšuje. Letos celkově dochází k poklesu počtu dopravních nehod zhruba o pět procent, přičemž nehod s alkoholem je o 25 procent méně,“ dodal.

Šestnáct obětí nehod zapříčiněných alkoholem představuje necelých deset procent celkového počtu zemřelých účastníků havárií. Celkem zahynulo na silnicích do konce dubna 164 lidí, o 30 procent méně než loni, kdy jich za stejné období zemřelo 237.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám