Hlavní obsah

Horskou službu v Beskydech vykradli, záchranáři přišli i o techniku

Právo, Denisa Telaříková

Překvapení a šok zažili členové víkendové služby horských záchranářů v pátek večer. Zjistili, že stanici horské služby na Velkém Polomu někdo bezohledně vykradl. Podle toho, co záchranáři viděli na místě, je evidentní, že pachatelé dveře budovy na kraji jedné z beskydských sjezdových tratí vylomili betonovým kvádrem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Uvnitř jsme našli další vylomené dveře a pak už nám bylo jasné, že nás vykradli. Využili toho, že naše stanice je na samotě a v této roční době se tam už pohybuje málo lidí," řekl náčelník Horské služby Beskydy Radim Pavlica.

Podle něj si lupiči jejich objekt vytipovali určitě už před nějakou dobou, protože šli najisto. "Zaměřili se na záchranářskou techniku. Odjeli na našich dvou sněžných skútrech, dále si odnesli motorovou pilu, počítač, dvě radiostanice, navigaci a dokonce i oblečení a osobní věci horských záchranářů," vypočítával Pavlica.

"Škoda podle předběžných odhadů je kolem tři čtvrtě miliónu korun. To je ale jen ta hmotná škoda. Horší je, ze nám vybavení může chybět při nějaké akci na záchranu lidského života," posteskl si náčelník horské služby.

Záchranáři po zjištění krádeže přivolali na místo policisty, kteří zajistili stopy a událost nyní šetří.

"Podle policie mohou pachatelé počítat s nepodmíněným trestem v rozmezí 5 až 8 let. Osobně jsem přesvědčen, že to nebyli ani místní, ani častí návštěvníci našich hor. Ti totiž dobře vědí, jak je důležité, abychom měli vždy k dispozici vybavení, na kterém může záviset jejich zdraví, či dokonce život," konstatoval Radim Pavlica.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám