Hlavní obsah

Deviant dostal za znásilnění devčete znovu 11 let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové v pátek znovu potrestal jedenáctiletým trestem vězení Zdeňka Langa (34) ze Šumperka. Podle verdiktu Lang před třemi roky přepadl v Hradci Králové nezletilou dívku, zavřel se s ní do výtahu jednoho z domů a tam ji surově pohlavně zneužil.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Zdeněk Lang na archivním snímku z loňského září.

Článek

Stejný trest dostal Lang už loni v září. Po odvolání obhajoby Vrchní soud v Praze nařídil upřesnit a doplnit některé důkazy.

„To jsme učinili a i poté jsme dospěli ke stejnému závěru, tedy že se obžalovaný skutku dopustil,“ uvedl po novém projednání předseda hradeckého soudního senátu Miloslav Ježek. Lang, který od počátku skutek popírá, se na vlastní žádost hlavního líčení nezúčastnil.

Advokát se znovu odvolá

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně Hana Flídrová si ponechala lhůtu k vyjádření a  Langův advokát rovnou upozornil, že se odvolá hned po obdržení písemného zdůvodnění verdiktu.

V závěrečné řeči poukázal na to, že žaloba se opírá hlavně o vzorek DNA, s nímž policie podle jeho názoru nakládala tak, že se stal neprůkazným. Zmínil také rozpory ve znaleckých posudcích. „Ty uvádějí, že obžalovaný preferoval zralé ženy. Navíc v té době žil ve spokojeném vztahu s partnerkou, s níž má dítě,“ argumentoval obhájce.

„V případu je mnoho pochybností, takže v souladu se zásadou in dubio pro reo je třeba obžalovaného zprostit viny,“ dodal.

„My o vině obžalovaného žádné pochybnosti nemáme,“ odmítl to soudce Ježek.

Lang byl dopaden po poměrně dlouhé době. Pět měsíců po hradeckém skutku znásilnil na Moravě nezletilé děvče, za což byl pravomocně potrestán v Olomouci.

Nebezpečně agresivní

Hradecký trest je tedy souhrnný, ale obžalovaný se po jeho odpykání na svobodu nedostane. Skončí v detenčním zařízení, protože bez léčení by mohl být nebezpečný. „Trpí sexuální deviací, preferuje agresivní aktivity a oběti ponižuje. Při vyšetření vzrušivě reagoval na velmi brutální podnět, takovou reakci jsem viděl jen dvakrát v životě,“ uvedl soudní znalec z oboru sexuologie, který Langa zkoumal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám