Hlavní obsah

Soud se žháři z Vítkova nezačal, soudce má jinou práci

Právo, Novinky, Aleš Honus, Petr Nový
Ostrava
Aktualizováno

Ve čtvrtek mělo pokračovat u Krajského soudu v Ostravě hlavní líčení v případu žhářského útoku na rodinu ve Vítkově. Za mimořádných bezpečnostních opatření se z napadení romské rodiny zodpovídá čtveřice Jaromír Lukeš, David Vaculík, Václav Cojocaru a Ivo Müller. Soudce však ihned při zahájení odsunul líčení na pondělí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Lukeš u soudu

Článek

"Pokračovat se bude podle programu v pondělí," řekl soudce Miloslav Studnička s tím, že na programu bude čtení z policejního výslechu Václava Cojocaru.

Soudce musí dát přednost jinému případu, který má na starost. Jde o kauzu vydírání, ve které musí ve čtvrtek s ohledem na krátkou zákonnou lhůtu rozhodnout o vazbě.

"Koncem tohoto týdne končí lhůta, ve které musí soudce rozhodnout o prodloužení vazby v jiné trestní věci," uvedla mluvčí soudu Barbara Plchotová s tím, že se jedná o běžný postup. Projednávaný případ se týká útoku střelnou zbraní na pracovníka pohřební služby v Opavě.

Překvapení obhájci

Obhájci obžalovaných byli postupem soudu nemile zaskočeni. "Nevím, do jaké míry je ta vazební věc překvapivá, že o ní nevěděli dopředu," řekl novinářům obhájce Jaromíra Lukeše Pavel Pěnkava.

"Odmítli jsme různé soudy kvůli tomu, abychom tady dnes mohli být. Najednou tady dostává přednost jiná kauza. Já tomu opravdu nerozumím a jsem z toho trošku takový rozladěný," řekl advokát Davida Vaculíka Petr Kausta.

V pondělí čtení výslechu Václava Cojocaru

Před půl desátou přivedla ozbrojená eskorta do jednací síně všechny čtyři obžalované, kteří se ihned poradili se svými obhájci. Pár minut nato soudce oznámil, že ve čtvrtek ani v pátek se z procesních důvodů hlavní líčení konat nebude.

Ve čtvrtek měl být na programu soudu třetí jednací den. Soud měl pokračovat ve výslechu obžalovaných, případně ve čtení jejich výpovědí z policejního vyšetřování. Ve středu někteří obhájci obžalovaných obvinili soud z nezákonného postupu a pošlapávání práv obžalovaných. [celá zpráva]

První den soudu vypovídali Ivo Müller a Václav Cojocaru. [celá zpráva]

Ve středu pak u soudu zazněla čtená výpověď Jaromíra Lukeše. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám