Hlavní obsah

Lovci pašovali ze Slovenska medvědí maso a kůže

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lanžhot

Hodně naivní byli dva muži, kteří se v pondělí odpoledne na dálnici D2 snažili přesvědčit celníky, že dvě medvědí maso v jejich voze pochází z divočáka, když hned vedle měli čerstvou kůži z medvěda a kulovnice s loveckou výstrojí. Neuspěli, a tak nejspíš neuniknou trestnímu stíhání.

Článek

Překvapující nález se celníků podařil při rutinní kontrole u bývalého hraničního přechodu na dálnici D 2 u Lanžhota na Břeclavsku. Při hledání zboží, které uniklo celnímu dohledu, si vytipovali Mitsubishi Outlander se dvěma Čechy, vracejícími se ze Slovenska.

„V zavazadlovém prostoru celníci našli čerstvou nasolenou kůži s hlavou medvěda hnědého a dva kusy masa. Na zadních sedadlech byla položena ještě jedna kůže s hlavou, ale preparovaná a pravděpodobně starší. Muži nepředložili k trofejím žádné doklady a tvrdili, že je koupili v „hospodě“ a maso mělo prý pocházet z divočáka,“ uvedla mluvčí jihomoravských celníků Lada Temňáková.

Lovecká výstroj a dvě kulovnice ve voze postačily k tomu, aby celá historka byla pro celníky více než jen nevěrohodná. Medvěd hnědý sice na Slovensku začíná být přemnožený, podobně jako u nás bobr, a je zdrojem mnoha problémů, včetně útoků na člověka, to ale nic nemění na skutečnosti, že je podle mezinárodní úmluvy CITES a souvisejících unijních předpisů zařazený na seznam nejpřísněji chráněných živočichů.

„K případu byl proto přivolán pracovník České inspekce životního prostředí, do jejíž kompetence tato problematika spadá. Ten trofeje převzal,“ dodala mluvčí.

V dalším šetření případu budou celníci postupovat společně s policisty. Dvojici podle mluvčí hrozí trestní stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám