Hlavní obsah

Bylo nám líto té holčičky, tvrdili žháři z Vítkova před soudem

Právo, Novinky, Aleš Honus, Petr Nový
Ostrava
Aktualizováno

U Krajského soudu v Ostravě začal v úterý ráno soudní proces v případu žhářského útoku na romskou rodinu ve Vítkově. Hlavní líčení s Jaromírem Lukešem, Davidem Vaculíkem, Václavem Cojocaru a Ivo Müllerem provázela mimořádná bezpečnostní opatření.

Článek

13:46 Hlavní líčení bylo přerušeno, pokračovat se bude opět ve středu od devíti hodin ráno, kdy by měl soud pokračovat ve výslechu Václava Cojocaru.

Musel jsem si sednout, protože jsem tomu nevěřil. Nechápal jsem to. S takovými následky nikdo z nás nepočítal.
Václav Cojocaru

12:54 Po popisu samotného činu přidal před soudem Cojocaru vzpomínku na další den: "V televizi jsem na druhý den viděl informaci o požáru ve Vítkově, že tam došlo k těžkému popálení dítěte. Musel jsem si sednout, protože jsem tomu nevěřil. Nechápal jsem to. S takovými následky nikdo z nás nepočítal."

Cojocaru: přesvědčoval jsem se, jestli je objekt obydlený

"Vyrovnávám se s tím dodneška, nedělá mi to dobře. Musím pořád myslet na tu rodinu, na to, co se jí stalo. Opravdu jsem se přesvědčoval, jestli objekt je obydlený nebo ne. V životě nikdy bych nemohl takhle vědomě někomu ublížit."

12:45 Cojocaru přiznal, že jednu z lahví hodil i on. "Pak mě někdo zatáhl za rameno a říkal: pojď, jdeme. Pak se odjelo směrem na Opavu." Doplnil, že všechny překvapilo, jak se oheň rozhořel. "V autě byl takový divný klid, bylo jasné, že všechny zaskočilo, co to udělalo. Byli jsme všichni zaskočeni."

Později si začal David Vaculík stěžovat, že má spálenou ruku. Asi na půli cesty do Opavy potkali hasičské auto.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

David Vaculík před ostravským soudem

12:35 Václav Cojocaru pokračuje v popisu: "Zjistilo se, že nikdo nemá zapalovač, tak se Lukeš nabídl, že ho sežene," dodal s tím, že po cestě se ještě zastavili u restaurace, kde Lukeš zapalovač koupil.

Maskovali jsme se, protože asi není normální zapálit nějaký objekt nebo sklad.
Václav Cojocaru

"Poté jsme zastavili u toho domu, asi deset metrů pod jeho úrovní. Než jsme to tam hodili, mohli jsme se tam zdržet necelou minutu. Vaculík, Müller a já jsme vystoupili z auta. Vzpomínám si, že David Vaculík měl černou kuklu, Müllerem měl šátek a kšiltovku. Já jsem se nemaskoval, měl jsem černou bundu s kapucí, kterou jsem nosil běžně."

Vrtalo mi hlavou, co za tím má být, pak jsem odpověděl, že přijedu a že ty věci vezmu.
Václav Cojocaru

Na dotaz soudce, proč se maskovali, řekl: "Protože asi není normální zapálit nějaký objekt nebo sklad."

Cojocaru připustil, že mu bylo nápadné, že objekt vypadá spíše jako rodinný domek. "Podíval jsem se do oken, všiml jsem si že na jednom místě byla propadlá střecha, okno bylo zabedněno tmavou látkou."

12:23 Cojocaru vypovídá, proč se dal k pravicovému hnutí. "Líbil se mi na tom hnutí zájem o historii Československa. Člověk by měl být nějakým způsobem hrdý na to, že je Čech, že máme nějakou svoji kulturu, historii, památky."

"Na akci byl pozván prostřednictvím SMS. "Moc se mi tam nechtělo, byl jsem pracovně zaneprázdněn a neměl jsem peníze." Po několika textových zprávách, ve kterých byl vyzván, aby vzal láhve a benzín, pak souhlasil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaní David Vaculík (v šedém pruhovaném triku) a Jaromír Lukeš u soudu.

"Vrtalo mi hlavou, co za tím má být, pak jsem odpověděl, že přijedu a že ty věci vezmu." Dodal, že vzal kanystr, několik lahví a jel do Horního Benešova, kde to naložil do auta Davida Vaculíka.

Když se zeptal, o co má jít, bylo mu řečeno: "Nech se překvapit." Z Benešova jeli do Opavy Škodou Favorit s Vaculíkem a Müllerem. V Opavě se setkali s Lukešem a občerstvovali se.

Cojocaru: V tu chvíli jsem poprvé uslyšel slovo Vítkov

"V tu chvíli jsem poprvé uslyšel slovo Vítkov," říká Cojocaru. Ani v tento moment ještě nevěděl, co budou dělat. "Bylo mi řečeno, dozvíš se, počkej."

Nejprve projeli kolem toho domu. "Jelo se přes celé město k nějakým garážím. Vytáhl jsem to z kufru a začalo se to nalívat. Láhve jsme zaplnili asi do poloviny. Lukeš trhal hadry a snažil se je cpát do lahví," tvrdí Cojocaru.

Pak se podle Cojocaru Lukeš rozpovídal, že jde o starý sklad, opuštěný a prázdný. V plánu bylo, že se láhve hodí do toho skladu.

Foto: Drahoslav Ramík, ČTK

Jaromír Lukeš byl podle dalších obžalovaných tím, kdo akci vymyslel.

12:06 Hlavní líčení pokračuje po pauze výpovědí Václava Cojocaru. "Obžalované znám už od dětství ze školy a ze sportovních aktivit, Lukeše pak hlavně z mítinků, maximálně rok a půl," řekl.

Na mítinky jsem šel ze zájmu, fascinovala mě ta móda - letecká bunda, vojenské boty.
Václav Cojocaru

"Na mítinky jsem šel ze zájmu, fascinovala mě ta móda - letecká bunda, vojenské boty. To byla móda, která se mi zalíbila, kterou jsem chtěl nosit. Byla mi blízká myšlenka vlastenectví a nacionalismu."

"Zalíbilo se mi to, protože jsem se začal zajímat o politiku, poslouchal jsem o čem to je, o co jde. Šlo hlavně o chození ven." Na shromáždění chodil podle svých slov několik let, zúčastnil se asi desítky akcí.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný Václav Cojocaru v soudní síni

12:05 Přestávka skončila

11:49 Pokračování soudního líčení prozatím nezačalo, přestávka se protahuje.

11:20 Soudce vyhlásil půlhodinovou přestávku, líčení bude pokračovat v 11:45.

11:17 Ivo Müller ukončil svou výpověď, po přestávce bude vypovídat Václav Cojocaru. David Vaculík a Jaromír Lukeš využili svého práva a vypovídat nebudou.

11:15 Na dotaz zmocněnce rodiny Markuse Papeho Müller odpověděl, že byl i na mítincích, na kterých mluvil Tomáš Vandas. Na dotaz, jak na něj působil, řekl "neutrálně."

Romové mě párkrát zbili na učňáku, bylo mi šestnáct let.
Ivo Müller

11:02 Soudce se ptá obžalovaného: "Co je to podle vás ta pravicovost?" Müller odpovídá doslova: "To jsou lidé orientovaní na nějaký nacionalismus, nebo něco takového, vlastenectví."

10:51 Soudce Miloslav Studnička se ptá: "Dělali vám někdy Romové nějaké příkoří? Müller: "Dělali, párkrát mě zbili na učňáku, bylo mi šestnáct let."

Foto: Aleš Honus, Právo

Jaromír Lukeš u soudu

10:44 Markus Pape poukazuje, že Müller uvedl, že chtěli zaútočit na sklad Romů s kradeným zbožím. "Bylo důležité, že šlo o sklad Romů?" Müller odpovídá: "Bylo to důležité, měla to být výstraha."

10:43 Obhájci obžalovaných požádali o krátkou poradu s klienty

10:40 Pape se ptá Müllera, jestli se po útoku zúčastnil dalších akcí extremistů. Odpověď je ne.

10:37 Otázky Müllerovi pokládá zmocněnec poškozené rodiny Markus Pape. Obhájce jednoho z obžalovaných namítá, že dotazy se stále opakují na podobné téma. Markus Pape žádá znovu vysvětlení, co byl cíl akce, na kterou jeli takovou vzdálenost autem.

10:07 Müller podle svých slov netuší, proč si k útoku vybrali zrovna předvečer výročí narození Adolfa Hitlera. "Byla to spontánní akce, nepřipravovali jsme to nějak dlouho dopředu. Já jsem ani nevěděl, kdy má Adolf Hitler narozeniny."

"Druhý den jsem si otevřel počítač a všude psali, že dítě bojuje o život. Byl jsem z toho strašně vyjevený, nepočítal jsem, že se něco může někomu stát, natož malému dítěti. Viděli jsme se druhý den, bylo nám všem líto té holčičky."

Zapalovačem jsme zapálili všechny tři láhve najednou a vhodili jsme je do oken.
Ivo Müller

10:03 Ivo Müller vypovídá. "Ve Vítkově řídil už Lukeš, zastavil přímo před domem. My tři jsme pod domem vystoupili . Zapalovačem jsme zapálili všechny tři láhve najednou a vhodili jsme je do oken. Po útoku jsme si říkali, že to byla hloupost, co jsme udělali."

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí Ivo Müllera do soudní síně.

9:49 Začal výslech Ivo Müllera, který popisuje své rodinné poměry. "Chtěl jsem někam patřit," vysvětlil Müller na dotaz soudce Miloslava Studničky, jak se dostal k extremistickým hnutím.

"Občas jsem jezdíval na veřejné mítinky a párkrát jsem byl na hudebních akcích. Chodil jsem tam ze zvědavosti, chtěl jsem poznat to prostředí. Bral jsem to jako výlety a náplň volného času."

Lukeš říkal, že by se mohla udělat nějaká akce proti Romům, nějak je postrašit.
obžalovaný Ivo Müller

„V restauraci v Opavě Lukeš říkal, že bychom mohli udělat něco většího, asi chtěl zviditelnit to hnutí. Říkal, že by se mohla udělat nějaká akce proti Romům, nějak je postrašit."

"Věděl o nějakém domě, kde před časem bydleli Romové, ale že myslí, že je to sklad nějakých věcí. Že by tam bydlela nějaká rodina, o tom se nezmiňoval".

Foto: Aleš Honus, Právo

Soudní líčení probíhá za velmi přísných bezpečnostních opatření.

"Jeli jsme tam všichni čtyři. Sešli jsme se v Opavě a jeli jsme směrem do Vítkova. Řídil Václav Cojocaru, já jsem seděl vzadu za Lukešem, který seděl vpředu na místě spolujezdce."

"V domě se nesvítilo, nebyl tam žádný pohyb. Vypadalo to přesně, jak popisoval Lukeš, byla to zchátralá stavba. Kdyby se tam svítilo, nikdo z nás by tam ty láhve nehodil."

9:47 David Vaculík využil svého práva a rozhodl se nevypovídat

9:45 Rodina popálené dívky požaduje šest miliónů korun, plus 2,4 miliónu korun navíc pro Natálku.  K této částce se přičítá i požadovaných 710 tisíc korun za léčbu dívky.

Foto: Aleš Honus, Právo

David Vaculík u soudu

9:43 710 tisíc korun požaduje zmocněnec rodiny za náklady rodičů na léčbu Natálky a veškeré náklady s tím spojené

9:41 Zdravotní pojišťovna požaduje v soudním líčení náhradu škody ve výši 7,4 miliónu korun

9:31 Státní zástupkyně Brigita Bilíková začala číst obžalobu

9:27 Obžalovaní přišli do soudní síně, ihned se všichni začali radit se svými obhájci.

9:21 V soudní síni je vše připravené na příchod obžalovaných, které přivede zásahová jednotka vězeňské služby.

9:15 Zmocněnec poškozené rodiny uvedl, že bude v soudním líčení požadovat po vinících náhradu škody v řádu miliónů korun. Peníze jsou určené pro Natálku jako bolestné a jako odškodnění za ztrátu společenského uplatnění.

9:09 O rozruch před jednací síní se ještě před začátkem projednávání postarala asi 60letá žena, která na chodbě vykřikovala, že si Romové za útok mohli sami. „Jenom okrádají slušné lidi. Neměli by mít volební právo,“ řekla žena. Jejich vystoupení se obešlo bez povšimnutí českých televizních štábů, ale zaznamenala ho americká CNN.

Foto: Aleš Honus, Právo

Natálka se svou matkou Annou Sivákovou

8:59 „Není pravda, že by z obžaloby vyplývalo, že by byl můj klient organizátorem útoku. Je to jen taková mediální nálepka,“ řekl před zahájením líčení Právu obhájce Jaromíra Lukeše. Doplnil, že se toto tvrzení bude snažit v průběhu hlavního líčení vyvrátit. Obžalobu si můžete přečíst zde.

8:56 Hlavní líčení začne o něco později, než v plánovaných devět hodin.

8:45 Soudní líčení bude sledovat také řada romských aktivistů i zástupci policie.

8:43 U soudu se sešlo velké množství médií, mimo jiné se na jednání akreditoval štáb americké televizní stanice CNN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám