Hlavní obsah

Svou zlacenou pistoli musel ex-šéf Škodovky od policie vykoupit

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Bývalý šéf plzeňské Škodovky Lubomír Soudek má zpět svoji zlacenou zbraň, kterou mu před několika lety zabavili policisté kvůli propadlému zbrojnímu pasu. Samonabíjecí pistoli ČZ vzor 75 9mm Luger, jejíž rám zdobí umělecká rytina a ovládací prvky jsou ze zlata, vykoupil průmyslník z komisního prodeje.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pistoli Lubomíra Soudka zdobí umělecká rytina a její ovládací prvky jsou zlacené.

Článek

Do komise ji prostřednictvím soukromé firmy nabídla minulý měsíc policie, neboť Soudek po zániku platnosti zbrojního průkazu nejednal podle zákonných předpisů.

„Pan Soudek nás požádal , zda bychom mu mohli pistoli vrátit s tím, že ji převede na svého synovce,. který vlastní zbrojní průkaz. Vyšli jsme mu vstříc a domluvili se na tom, že nám zaplatí náklady spojené s prodejem a také rabat, který bychom získali prodejem zbraně,“ řekl majitel plzeňské společnosti Střelnice LEIKO s r.o. Roman Šedý.

Zájemců bylo plno

Zbraň, kterou si nechal Soudek vyrobit na zakázku v České zbrojovce, chtěla firma prodat za 25 tisíc korun. „Jakmile se nabídka dostala na veřejnost, drnčel nám tady telefon skoro nepřetržitě. Zájem byl tak veliký, že jsme zpočátku uvažovali o prodeji formou aukce. .Když se ale ozval majitel zbraně, tak jsme se dohodli s ním. Měl štěstí, že zareagoval včas, jinak byla pistole pryč a my bychom mu potom předali pouze utržené peníze,“ dodal Šedý.

Nový nabyvatel musí zbraň do deseti dnů na policii zaevidovat . „Bude mu na ni vystaven průkaz,“řekl Jaroslav Kubík z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Krajského policejního ředitelství v Plzni s tím, že policie do prodeje už nijak nezasahovala.. „V případě prodeje má ale firma povinnost nám do jednoho měsíce oznámit, kdo je novým majitelem zbraně,“ dodal Kubík.

Soudek nereagoval na výzvy policie

Soudek po propadnutí zbrojního pasu na výzvy policie nereagoval. K zákonnému postupu ho policisté opakovaně vyzývali. Podle mluvčí policie Martiny Kohoutové má majitel zbraně po propadnutí platnosti zbrojního průkazu tři možnosti.

„Buďto zbraň převede na jiného oprávněného držitele, nebo si zajistí povolení k jejímu znehodnocení a do třetice může požádat policii o předání zbraně podnikateli v oboru zbraní a střeliva za účelem jejího prodeje. Pokud tak ani po opakovaných výzvách neučiní, policie zbraň nabídne sama k prodeji prostřednictvím firmy z branže, kterou sama vybere. Výtěže získaný prodejem zbraně náleží po odečtení nákladů na prodej jejímu vlastníkovi,“ vysvětlila Kohoutová.

Šestašedesátiletý Soudek řídil v devadesátých letech největší strojírenský podnik v zemi, který zadlužil miliardovými úvěry a dohnal ho téměř ke krachu. Nakonec čelil podezření, že Škodu tuneluje. Soud jej ale osvobodil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám