Hlavní obsah

Nové buňky neonacistů jsou obezřetnější, upozorňuje kriminalista

Právo, hon
Ostrava

Otřesné následky žhářského útoku ve slezském městečku Vítkově z loňského 19. dubna přiměly pravicové extremisty na Ostravsku k větší obezřetnosti a konspirativnímu chování. V posledních měsících však policie přesto zaznamenává v regionu vznik nových neonacistických buněk.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Mítink Dělnické strany k volbám do Evropského parlamentu na Masarykově náměstí v Ostravě

Článek

Tvrdí to ostravský kriminalista Rostislav Chobola, který se problematice extremismu dlouhodobě věnuje. „Není to žádná supermafiánská struktura, jsou to velmi mladí lidé a působí spíše v lokálních buňkách,“ řekl Právu Chobola.

Jedna z takových buněk podle něj funguje v sídlištní zástavbě v jižní části Ostravy. „Jsou tam noví lidé ve věku 16 až 18 let, nějak ve velkém se ale zatím neprojevují, asi čekají na přirozeného vůdce,“ říká Chobola s tím, že aktivita těchto lidí se projevuje zejména drobným vandalismem.

„Jde o hákové kříže, nápisy Jude Raus a podobně. A není to jen o primitivním anticiganismu – oni nenávidí nejen Romy, ale i anarchisty, hiphopáky, bezdomovce... těch objektů nenávisti mají více,“ dodal Chobola.

Také podle Miroslava Mareše z Masarykovy univerzity v Brně se pravicoví radikálové na severu Moravy posilují. ,,Na severu Moravy má neonacistická scéna zajištěný stabilní přísun sympatizantů. Jsou více odhodláni k násilí než v řadě jiných regionů,“ řekl Radiožurnálu Miroslav Mareš, odborník na pravicový extremismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám