Hlavní obsah

Vrah neuspěl, za smrt přepadeného bude pykat do roku 2025

Právo, Svatava Hernandezová
Plzeň

Návrh na obnovu řízení v případu 34letého Petra Reže z Chlumčan na Plzeňsku, který si odpykává ve valdickém vězení 23letý trest za vraždu, ve čtvrtek zamítl Krajský soud v Plzni. Muž se mylně domníval, že účinnost nového trestního zákoníku od 1. ledna letošního roku je důvodem k tomu, aby bylo jeho řízení obnoveno.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Petr Rež u soudu

Článek

Nový trestní zákoník ale neobsahuje ustanovení, které by umožňovalo přezkoumání už uzavřených pravomocných případů. Kromě toho odsouzený nepřinesl žádné nové skutečnosti a důkazy, které by soud k tomuto opravňovaly,“ uvedla v odůvodnění rozhodnutí soudu předsedkyně senátu Iveta Zítková.

Rež si proti verdiktu může podat stížnost k Vrchnímu soudu, ponechal si lhůtu na rozhodnutí.

Petr Rež byl spolu s o rok starším Milanem Kaslem plzeňským krajským soudem v roce 2003 odsouzen za to, že v červnu 2002 na železniční zastávce v Pňovanech bezdůvodně napadli 57letého chataře, kterého okradli. Muž jejich brutální útok nepřežil.

Rež se činu dopustil jen deset měsíců poté, co byl z předchozího trestu podmíněně propuštěn. Krajský soud tehdy odsoudil Kasla k patnácti letům vězení za vraždu a Reže za loupež ke 14 letům.

Po jejich odvolání rozhodoval Vrchní soud, který rozsudek zrušil a oběma mužům za brutální vraždu uložil výjimečný trest v délce 23 let. Kasl půl roku nato ve vězení spáchal sebevraždu. Rež po čtvrtečním usnesení o zamítnutí jeho žádosti o obnovu řízení tak bude ve vězení sedět až do roku 2025.

Reklama

Související témata:

Související články

Soud uložil za smrt chataře vysoké tresty

Vysoké tresty uložil ve středu Krajský soud v Plzni dvěma mladíků z Chlumčan, kteří loni v červnu zbili, okradli a usmrtili 58letého chataře, který jim náhodou...

Výběr článků

Načítám