Hlavní obsah

Zaorálek se za "gaunera" finačníku Bakalovi omlouvat nemusí

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, Radim Vaculík, Petr Nový

Pražský městský soud vynesl ve čtvrtek rozsudek ve sporu místopředsedy Poslanecké sněmovny Lubomírka Zaorálka (ČSSD) s finančníkem Zdeňkem Bakalou. Ten na politikovi vymáhal soudní cestou odškodné 300 tisíc a omluvu, protože ho žalovaný přirovnal ke gaunerovi kvůli prodeji bývalých bytů OKD. Podle čtvrtečního verdiktu se ale Zaorálek omlouvat nemusí.

Foto: Petr Horník, Právo

Účastníci líčení v soudní síni

Článek

„Soud po rozsáhlém dokazování uznal, že kritika, která byla žalovaným vyřčena, pravdivý základ má,“ konstatoval soudce Tomáš Novosad. Bakala podle něj před pěti lety nemluvil o jiné variantě, než prodeji bytů nájemníkům.

Oba účastníci sporu se čtvrtečního jednání účastnili osobně. Bakala se podle svých slov proti verdiktu odvolá a sporem se tak bude zabývat vrchní soud.

Podle soudce Bakala nejprve svými osobními veřejnými sliby, či prostřednictvím mluvčího společnosti, nájemníkům sliboval, že byty prodá a poté (v roce 2008) od slibu bez udání důvodu ustoupil.

Takové jednání je možno kritizovat jako neférové, nemravné a pokud žalovaný užil slovo gauner, nelze mu toto právo upřít
soudce

Kritika žalovaného prý měla pravdivý základ. „Takové jednání je možno kritizovat jako neférové, nemravné a pokud žalovaný užil slovo gauner, nelze mu toto právo upřít,“ podotkl soudce. „Mé jednání je vždycky mravné,“ odmítl pro Právo Bakala soudcova slova po verdiktu.

Soudce doplnil, že sice uznává, že byla Zaorálkova kritika ostrá, ale ještě v mezích slušnosti. Podle soudu se tak nedopustil neoprávněného zásahu do osobnostních práv Bakaly.

Spor o tisíce bytů

Spor se týká asi 45 000 bývalých bytů těžební společnosti OKD na severu Moravy. V současnosti je vlastní firma RPG Byty, dceřiná společnost RPG Industries SE, jejímž je Bakala spoluvlastníkem. Výroky, o které ve sporu jde, zazněly v říjnu 2008 na tiskové konferenci v Ostravě.

Zaorálek tehdy kritizoval způsob, jakým se Bakala stará o bytový fond, jeho jednání označil za nesolidní. Finančník se podle jeho tehdejších slov snaží vyhýbat svým závazkům obsaženým v kupní smlouvě. "Pan Bakala se chová jako gauner," řekl tehdy Zaorálek.

Poslanci navíc vadilo, že Bakala podle Zaorálkových slov už v roce 2005 veřejně slíbil nájemníkům těchto bytů, že jim je prodá za výhodných podmínek daných privatizační smlouvou, ale po třech letech svůj domnělý slib odvolal a byty si nechal. Podobný slib měl prý Bakala vyslovit i při osobní schůzce se Zaorálkem z té doby, podnikatel si na ni ale nevzpomínal.

Bakala: žádný slib jsem nedal

„Žádný slib nikdy učiněn nebyl, ani mnou ani nikým jiným z naší skupiny. Je to účelová dezinformace a dezinterpretace našich vyjádření, které jsme v minulosti učinili a je to organizováno skupinou pana Zaorálka. Proti tomu budeme bojovat všemi dostupnými prostředky,“ uvedl dříve na dotaz Práva Bakala. Prodej byl podle něj jen jednou z možností.

Bakala podal žalobu na ochranu osobnosti. Výraz gauner podle žaloby vybočuje z pravidel slušného chování a je hrubě urážlivý. Místopředseda Sněmovny má podle Bakaly pozornost médií a lidé mu důvěřují.

Bakala po Zaorálkovi požaduje finanční satisfakci, kterou prý v případě úspěchu věnuje Nadaci Terezy Maxové. Chce také písemnou omluvu, Zaorálek by měl podle něho omluvu zveřejnit i v Lidových novinách a v Právu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám