Hlavní obsah

Elitní detektiv oceněný ministrem dostal za korupci podmínku

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Bývalého detektiva plzeňské expozitury Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) Jiřího Vrbu potrestal ve čtvrtek Okresní soud v Plzni za korupci. Dvaapadesátiletého expolicistu uznal soudce Miroslav Mlčák vinným z trestného činu podplácení a vyměřil mu trest odnětí svobody v délce dvou let s podmíněným odkladem na 2,5 roku.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Expolicista Jiří Vrba (vpravo) u soudu se svým obhájcem

Článek

"Vina obžalovaného byla jednoznačně prokázána, a to bez jakýchkoliv pochybností. Přímým důkazem byla výpověď policisty Vilda, kterému byla nabídka ze strany obžalovaného učiněna. Jeho verze byla logická, přesvědčivá a podpořena i dalšími nepřímými důkazy," řekl samosoudce Mlčák.

Vrbu v roce 2007 osobně vyznamenal tehdejší ministr vnitra Ivan Langer za příkladné plnění služebních povinností.

Vrba podle spisu před dvěma lety oslovil svého někdejšího kolegu Jaroslava Vilda a nabídl mu peníze a další výhody výměnou za to, že ukončí prověřování podnikatele Luďka Tůmy podezřelého z daňových úniků. Konkrétně se mělo jednat o úplatek ve výši sto tisíc korun anebo zajištění bezproblémového vystudování vysoké školy.

Schůzky monitorované inspekcí

Poprvé Vrba kontaktoval Vilda v únoru 2008 v plzeňské restauraci Kalikovský mlýn. „Řekl mi, že jsem ťal do živého a nabídl mi, že bych mohl z té kauzy profitovat,“ vypovídal před soudem policista Vild. Ten se s Vrbou setkal ještě čtyřikrát. To už ale bylo za asistence policejní inspekce, která setkání monitorovala.

„Hned na té první schůzce zaznělo, že pokud to sprovodím ze světa, tak mohu očekávat nějaké výhody, například, že si mohu říci o finanční prostředky se spodní hranicí sto až dvě stě tisíc korun anebo že mi bude zařízeno bezproblémové vystudování vysoké školy. Na druhé straně mne ale Vrba upozornil, že pokud tak neučiním, může dojít k mé likvidaci,“ pokračoval Vild.

Ten už měl připravené dokonce i fiktivní usnesení o odložení té věci pro případ, že by ho chtěl Vrba vidět. Věci ale později nabraly jiný ráz. Po třetí schůzce nastala několikaměsíční odmlka. Na posledním setkání Vrba úplně otočil. „Řekl mi, že se dozvěděl, že jsem tu věc zastíhal a že je rád, že jsem jeho nabídku nepřijal,“ prohlásil Vild.

Odmítal vypovídat

Vrba před soudem odmítl vypovídat. „Nemám důvod se obhajovat,“ prohlásil. Soudci předal sedmistránkové písemné vyjádření, ve kterém tvrzení žalobkyně popřel. „Mám dojem, že jsem se stal aktérem nějaké podivné hry. Ze strany policejní inspekce to vidím jako snahu mě ponížit,“ citoval z Vrbova prohlášení soudce Mlčák.

U soudu dále zaznělo, že Vrba mohl stát také za únikem informací o chystaných domovních prohlídkách v souvislosti s podnikatelem Tůmou. Policejní inspekce následně zjistila, že před a v průběhu utajené akce byl policista Vrba v telefonickém kontaktu s advokátem Zdeňkem Turkem, který pracoval pro lidi kolem prověřovaného podnikatele. Detektivové při domovních prohlídkách žádné důkazy nenašli, přestože si úspěchem byli téměř stoprocentně jisti.

Reklama

Výběr článků

Načítám