Hlavní obsah

Za přepadení čerpadlářky v Holýšově si muž odsedí devět let

– Plzeň
Právo, Svatava Hernandezová

Na devět let poslal ve středu plzeňský krajský soud za mříže nezaměstnaného 43letého Romana Odrašku z Rokycanska za loupežné přepadení čerpadlářky na benzince v Holýšově. Trest si odpyká ve vězení se zvýšenou ostrahou. Rozsudek zatím není pravomocný.

Foto: Svatava Hernandezová, Právo

Roman Odraška v soudní síni neprojevoval žádnou lítost.

Článek

Loni v září Odraška podle soudu srazil ve skladu čerpací stanice na zem 41letou ženu v okamžiku, kdy ukládala tržbu do trezoru. Peníze vyrval ženě z ruky a do obličeje jí nastříkal slzný plyn. Odcizil více než sto tisíc korun, ženu zamkl ve skladu a z pultu sebral její mobil.

Když se mu nedařilo otevřít vstupní dveře, ženu vytáhl ze skladu, donutil ji otevřít a znovu ji zamkl, poté ujel stopem do Plzně. Žena musela rozbít hasicím přístrojem dveře od skladu, aby přivolala pomoc. Byla při incidentu zraněná, dodnes trpí psychickými problémy.

Podle soudního spisu se ženou nejdříve navázal vztah a tvrdil, že s ní chce žít. Zaútočil na ni poté, co k němu získala důvěru.

To ona tak hraje, měli byste si taky zjistit něco o ní. Jestli teď po mě chce ještě za újmu 200 tisíc, jen z toho chce vytěžit ještě víc.
odsouzený

Odsouzený Odraška pak však řádil dál. Čtvrtého prosince vnikl oknem do domu své tehdejší invalidní družky, kde sebral 50 tisíc korun, které dostala jako příspěvek na koupi automobilu.

Nejdříve přiznal, že je všechno pravda, pak pozměnil výpověď a řekl, že peníze potřeboval kvůli dluhům u rusky mluvících mužů a nakonec se před soudem obhajoval, že přepadení benzinky si vymyslela sama oběť. To, že se dosud žena léčí a psychicky na tom není dobře, komentoval: „To ona tak hraje, měli byste si taky zjistit něco o ní. Přece nebudu nést odpovědnost za to, co jsem nevymyslel, a jestli teď po mě chce ještě za újmu 200 tisíc, jen z toho chce vytěžit ještě víc.“

Trpí prouchou osobnosti se sníženou schopností lítosti

Odraška podle znalce trpí disociální poruchou osobnosti, se sníženou schopností lítosti, která však má plně zachované rozpoznávací a ovládací schopnosti.

„Jeho obhajoba je zcela absurdní a zatím jsem se nesetkal s takovým přístupem, jakým se on choval k oběma poškozeným ženám. S invalidní přítelkyní žil osm let a pak její ukradené peníze použije na jídlo, cestování, ubytování a oblečení, v druhém případě slibuje, že bude s ženou z čerpací stanice žít, ta mu důvěřuje a pak ji vlastně brutálně napadne a oloupí,“ uvedl v odůvodnění předseda senátu Jan Špeta.

Reklama

Výběr článků

Načítám