Hlavní obsah

Dopravní policie požaduje postih účastníků tajných závodů

Právo, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendová jízda třiceti luxusních rychlých aut po dálnici D1 znovu rozvířila debatu o možnostech české policie podobným akcím zabránit. Účast na tajných závodech totiž u nás není zákonem zakázána a právě to chce šéf celorepublikové dopravní policie Leoš Tržil změnit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Tržila sice víkendová jízda i přes vysokou rychlost některých jejích účastníků skutečným závodem nebyla, nicméně i v takovém případě by policie měla jen omezené možnosti. [celá zpráva]

„Tajné závody jako takové nejsou u nás postaveny mimo zákon. Chceme se inspirovat modelem ze sousedního Bavorska, aby bylo možné trestat nejen organizátory takových akcí, ale i jejich účastníky,“ vysvětlil Tržil s tím, že podle současné právní úpravy jsou postižitelní jen organizátoři.

Příslušnou novelu silničního zákona už navrhlo loni ministerstvo vnitra spolu s resortem dopravy, ale Sněmovna projednávání této změny odložila na neurčito. „V podstatě to spadlo pod stůl a je jasné, že do voleb už se to určitě nestihne,“ řekl Právu Tržil.

Zároveň ale dodal, že v této souvislosti policie spoléhá na iniciativu Senátu. „Máme informace, že skupina senátorů připravuje určitou novelu zákona, tak doufáme, že bude obsahovat i tuto změnu,“ sdělil.

Na bezzubou legislativu policie upozorňovala naposled loni v souvislosti se závodem Diamond Race, jehož účastníci projeli Českem bez větších problémů, zatímco policisté v Německu jim zabavili na několik dní více než třicet luxusních aut.

Reklama

Výběr článků

Načítám