Hlavní obsah

Trojice na Brněnsku vykrádala klenotnictví, aby měla na pervitin

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Mozek zatemněný drogou měla zřejmě trojice mužů, která nejméně poslední tři měsíce kradla vše, co jim přišlo pod ruku. Nejvíce je však zajímalo zlato z prodejen klenotů v Brně a okolí, které se pod rukou asi nejlépe prodávalo. Peníze z krádeží a loupeží potřebovali na nákup pervitinu. Policie jim zatím prokázala škodu za víc jak půl milionu korun.

Článek

Na nesourodý trojlístek mužů ve věku 44, 27 a 19 let přišla policie z brněnského oddělení u výstaviště v polovině dubna při kontrole auta. Ta však nebyla zcela náhodná. Ford Mondeo, který patřil nejstaršímu z nich, byl už jako podezřelý evidován delší dobu.

„Muž, který vůz řídil, byl pod vlivem návykových látek, jak se ukázalo, pervitinu. Při podrobnější kontrole se v autě našel speciálně upravený píchák na propichování pneumatik a také upravené pákové kleště. Když jsme objevili zjevně nové zlaté šperky, bylo jasné, že máme co do činění se zloději,“ uvedl kriminalista Pavel Bojanovský. Trojlístek recidivistů, který má za sebou od dvou do 14 pobytů za mřížemi za bývalé krádeže, s vyšetřovateli nespolupracuje. Prostě mlčí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Kriminalista Pavel Bojanovský ukazuje „píchák“. Oblíbený nástroj vykradačů aut, kteří s ním nejprve probodnou pneumatiku.

I tak se již však podařilo prokázat, že mají na svědomí mimo různých „drobností“ také krádeže v klenotnictvích v Brně, v Pohořelicích či Bučovicích. Scénář byl prakticky vždycky stejný. Dva starší čekali v autě a mladší šel do klenotů nejprve na obhlídku.

Kradli kola i automaty na nádraží

“Zjišťoval, kolik je v prodejně lidí, zda je za pultem muž či žena a podobně. Pak si obvykle nechal předložit plato zlatého zboží k výběru. To v okamžení vytrhl a z obchodu utekl do nastartovaného auta,“ doplnil kriminalista. V Bučovicích, kde použil proti prodavačce násilí, je už trestný čin kvalifikován jako loupež. Z právního hlediska to znamená, že by trojici mohl hrozit až desetiletý trest.

Zlato končilo obvykle v zastavárnách prodávané hluboko pod cenou, po zlodějně v Pohořelicích se dokonce pokusili prodat šperky přímo na náměstí v Mikulově. Mimo prodejny klenotů však kradli jízdní kola, prázdné pivní sudy, na svědomí mají i ukradený vysavač od benzinové pumpy, ze kterého nakonec vypáčili sto korun z kasičky, či nápojový automat na nádraží ve Slavkově. Z něj se vysypala tisícovka v drobných. Zařízení za 30 000 však kvůli tomu zcela zlikvidovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám