Hlavní obsah

Policie obvinila jen čtyři fanoušky, dalších 119 jich spáchalo přestupek

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Čtyři fanoušky pražské Sparty policie v pondělí obvinila z trestného činu a dalších 119 je podezřelých jen z přestupku. Taková je zatím bilance nedělního řádění fotbalových chuligánů v Ostravě.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zadržení sparťané v Ostravě

Článek

Výtržnosti údajných fanoušků, kteří se nakonec na stadión nedostali, předcházely klíčovému utkání Baník - Sparta. „Podle posledních upřesněných informací bude 119 fanoušků Sparty předáno k projednání správnímu orgánu pro podezření ze spáchání přestupku neuposlechnutí výzvy veřejného činitele při výkonu jeho pravomoci,“ oznámil v pondělí mluvčí moravskoslezské policie Miroslav Pech.

Další čtyři fanoušci, kteří strávili nedělní noc v policejní cele, byli po vystřízlivění obviněni z trestného činu násilí proti úřední osobě. Po sdělení obvinění policie dva z nich propustila a další dva až do pondělního odpoledne čekali na výslech. „Po vyslechnutí budou i oni propuštěni,“ dodal Pech.

Kromě toho policie podezírá z přestupku také dva fanoušky Baníku - jednoho kvůli házení láhve na stadiónu a dalšího kvůli slovnímu napadání příznivců Sparty.

Policie zajistila všech 300 sparťanů

Z hlediska počtu zadržených a předvedených osob šlo o jeden z doposud nejrozsáhlejších policejních zákroků proti skupině fotbalových výtržníků.

Jak Právo informovalo, policisté krátce před fotbalovým utkáním zajistili celou skupinu bezmála 300 údajných fanoušků Sparty na jejich pochodu z ostravského hlavního nádraží na stadión Bazaly. Důvodem nekompromisního zákroku bylo hromadné neuposlechnutí výzvy policie, která se snažila dav lidí odklonit, aby zabránila střetu s další velkou skupinou fanoušků Baníku.

„Dav zareagoval tak, že na policisty zaútočil kameny a dýmovnicemi. Všichni příznivci Sparty byli zajištěni, protože svým jednáním bezprostředně ohrožovali svůj život a životy a zdraví dalších osob. Policisté vyvedli z davu 122 osob podezřelých z protiprávního jednání, zbývajících 154 eskortovali na obvodní oddělení, protože byla důvodná obava, že budou v protiprávním jednání pokračovat,“ řekl mluvčí policie Miroslav Pech.

Po deváté hodině policisté všechny fanoušky postupně doprovázeli na nádraží, z nějž těsně před půlnocí bez dalších incidentů odcestovali do Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám