Hlavní obsah

Otočil knoflíkem sporáku na špatnou stranu, zapálil byt a vytopil sousedy

Novinky, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holešov

O tom, jakou zkázu může způsobit otočení ovladače na kuchyňském sporáku, se v neděli večer přesvědčil muž v jednom z bytových domů v Holešově ve Zlínském kraji. Přivolaní hasiči našli na místě nejen hořící kuchyň, ale také vytopené a promáčené byty z poškozeného vodovodního vedení.

Článek

Sousedé v domě si všimli kouře a před osmou hodinou večer přivolali na pomoc hasiče. Místní jednotka byla na místě za čtyři minuty. „Pomocí bourací sekery se dostali do bytu, kde našli hořící kuchyň a značně poničené jádro bytu,“ řekl mluvčí hasičů Ivo Mitáček.

Porušené vodovodní vedení sice pomohlo k rychlému uhašení požáru, voda ale pronikla do spodních bytů. Hasičům se nepodařilo uzavřít zarezlé uzávěry, přivolaní pracovníci vodáren uzavřeli vodu až po třiceti minutách od zásahu hasičů.

„Jeden ze spodních bytů byl unikající vodou z řadu zcela vytopen, další dva byty byly promáčeny. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn,“ doplnil Mitáček.

Místo "vypnuto" poloha "malý plamen"

Příčinou vzniku požáru byla nedbalost majitele, který vařil jídlo na sporáku. Protože se potřeboval z bytu vzdálit, tak před odchodem chtěl vaření na plynovém sporáku vypnout.

„Otočil však ovladačem nikoliv do polohy vypnuto, ale do polohy malý plamen. Po jeho odchodu vznikl požár. Plameny se rozšířily na digestoř, část kuchyňské linky a poškozeno bylo i bytové jádro, ze kterého začala unikat voda,“ uzavřel Mitáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám